Buitenland

Geen overeenstemming over hereniging Cyprus

Turkse en Griekse delegaties van Cyprus hebben in Kopenhagen geen overeenstemming bereikt over een plan van de Verenigde Naties voor het verdeelde eiland. Hiermee is de hoop vervlogen dat Cyprus in 2004 als herenigde nieuwe lidstaat zou kunnen toetreden tot de Europese Unie.

Buitenlandredactie
13 December 2002 23:24Gewijzigd op 14 November 2020 00:00

Wel zijn de delegaties gistermiddag overeengekomen de gesprekken hierover voort te zetten, zei de Turks-Cypriotische onderhandelaar Ertugruloglu voor de Turkse CNN-televisie. Eerder zei de Grieks-Cypriotische onderhandelaar Alecos Markides dat de VN hem hadden verteld dat het onmogelijk was het vredesplan te bespreken. „De VN-gezant De Soto zei dat hij na besprekingen met de Turks-Cyprioten tot de conclusie is gekomen dat het onmogelijk is vandaag nog een oplossing te vinden.”

Op de Europese topontmoeting in de Deense hoofdstad probeerden diplomaten het VN-plan erdoor te krijgen dat een einde moet maken aan de 28 jaar durende verdeling van Cyprus in een Grieks en een Turks deel. Volgens dit plan wordt Cyprus een federatieve staat, waarvoor Zwitserland model staat.

Het internationaal staatsrechtelijk erkende Griekse deel van het eiland zal nu zelfstandig deel van de Europese Unie gaan uitmaken. Dat besluit viel op de gisteren afgesloten top. In het slotdocument roepen de staatshoofden en regeringsleiders van de EU-lidstaten de leiders van beide gemeenschappen op vaart te zetten achter de besprekingen.

Aanvankelijk had Turkije gedreigd een eventueel akkoord over een vredesplan te dwarsbomen. Ankara wilde daarmee tevergeefs de Europese leiders onder druk zetten een concrete datum te noemen waarop het land zelf de onderhandelingen over toetreding zou kunnen beginnen. Turkije houdt het noordelijke deel van Cyprus bezet en heeft een legermacht van ongeveer 40.000 soldaten op het eiland. Ook zijn er ongeveer 120.000 Turkse kolonisten op Cyprus.

De VN legden deze week een vernieuwd voorstel op tafel. Maar de Turks-Cypriotische leider Rauf Denktash liet vanuit de Turkse hoofdstad Ankara, waar hij in een ziekenhuis ligt, weten dat hij zich niet wil laten opjagen door de internationale gemeenschap. „Niemand moet ons opjagen met dreigingen om een document te tekenen waarover nog niet is onderhandeld met de Grieks-Cyprioten.” Volgens deze groep heeft Denktash het overleg gesaboteerd door geen vervanger met de nodige volmachten te sturen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer