Economie

Coalitie neemt tijd voor crisispakket

De regeringscoalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie neemt de tijd voor het pakket aan crisismaatregelen dat nodig is om de Nederlandse economie te stimuleren. Premier Balkenende zei woensdag in de Tweede Kamer dat het geen haastklus mag worden.

ANP
18 February 2009 17:50Gewijzigd op 14 November 2020 07:20
BRUSSEL – De Europese Commissie vindt Nederland aan de zuinige kant bij zijn stimuleringspakket voor de economie. Ze nodigt het kabinet uit „maatregelen te nemen die in lijn zijn met het Europees economisch herstelplan”. Foto ANP
BRUSSEL – De Europese Commissie vindt Nederland aan de zuinige kant bij zijn stimuleringspakket voor de economie. Ze nodigt het kabinet uit „maatregelen te nemen die in lijn zijn met het Europees economisch herstelplan”. Foto ANP

De drie regeringspartijen moeten ook wel de tijd nemen, want de recessie is zo diep dat de eigen begrotingsregels uit het regeerakkoord onhoudbaar zijn geworden. Volgens die regels bezuinigt het kabinet als het begrotingstekort de 2 procent overschrijdt.Maar na de PvdA en de ChristenUnie is nu ook het CDA van mening dat omvangrijke bezuinigingen de economie verder kunnen schaden. Als het kabinet zich strikt zou houden aan de begrotingsregels, zou er in anderhalf jaar 40 miljard euro bezuinigd moeten worden. „Dat zal nooit lukken, dus moet je bespreken hoe de overheidsfinanciën op langere termijn weer op orde kunnen komen”, zei CDA–fractievoorzitter Van Geel woensdag in het Kamerdebat.

Van Geel gaf ook aan dat de coalitie het eerst intern eens wil worden over de maatregelen, juist omdat het regeerakkoord achterhaald is. PvdA-fractievoorzitter Hamer gaf aan dat de coalitie zal kijken naar alle opties die een ambtelijke werkgroep op tafel legt, maar dat het aan de politiek is om te beslissen. „Kijken is iets anders als kiezen”.

De oppositie slaagde er niet in om de regeringsfracties tot het uitspreken van taboes te verleiden, al gaf Hamer wel aan dat bezuinigingen op de sociale zekerheid en op de AWBZ niet haar voorkeur hebben. Van Geel liet merken dat de hypotheekrenteaftrek wat hem betreft nu niet ter discussie staat.

De oppositie had ondertussen wel voldoende ideeën voor bezuinigingsposten. De VVD eist dat het kabinet vasthoudt aan het afgesproken begrotingsbeleid. VVD–leider Rutte kwam net als PVV–leider Wilders met een hele lijst aan bezuinigingsvoorstellen. De linkse oppositiepartijen GroenLinks en SP zien ook mogelijkheden te korten, maar wel op geheel andere posten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer