VS: Conflict met N-Korea vreedzaam oplossen
De Amerikaanse president Bush en zijn Zuid-Koreaanse ambtgenoot Kim Dae-jung hebben vrijdag onderstreept te zullen streven naar een „vreedzame oplossing” van het jongste conflict met het stalinistische Noord-Korea.
De donderdag aangekondigde hervatting van het Noord-Koreaanse nucleaire programma is voor Washington en Seoul evenwel „onacceptabel.” Bush en Kim spraken elkaar vrijdag telefonisch, aldus de zegsman van het Witte Huis, Ari Fleischer.
De Europese Unie riep Noord-Korea vrijdag op haar beurt op „zo snel mogelijk” een einde te maken aan de nieuwe crisis. Volgens de Deense minister van Buitenlandse Zaken, aanwezig op de EU-top in Kopenhagen, moet Pyongyang zich houden aan internationale afspraken die voorschrijven dat het land zijn nucleaire programma niet hervat.
Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) heeft van Noord-Korea juist het verzoek gekregen zijn verzegelingen en surveillancecamera’s van alle Noord-Koreaanse nucleaire installaties te verwijderen. Dat heeft IAEA-directeur Mohammed el-Baradei gisteren bevestigd. El-Baradei heeft er bij Pyongyang op aangedrongen zich te houden aan de afspraken (1994) met de Verenigde Staten over nucleaire non-proliferatie. Daarin heeft Noord-Korea zich verplicht zijn kernprogramma te bevriezen en uiteindelijk te ontmantelen. Ook drukte El-Baradei Noord-Korea op het hart niet eenzijdig te besluiten tot verwijdering van de zegels en de camera’s.
Pyongyang had donderdag aangekondigd een kernreactor die sinds 1994 buiten gebruik was, weer op te starten. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is dat nodig omdat de Verenigde Staten het land geen olie meer leveren. De VS besloten daartoe naar aanleiding van de vermeende productie door Noord-Korea van plutonium, dat geschikt is voor kernwapens.
Zuid- en Noord-Korea zijn formeel nog altijd met elkaar in oorlog. De Koreaanse Oorlog tussen 1950 en 1953 eindigde met een bestand en niet met een vredesakkoord. De grens tussen beide Korea’s geldt als een van de strengst bewaakte ter wereld. Aan de Zuid-Koreaanse zijde van de landsgrens zijn 37.000 Amerikaanse militairen gelegerd.