Economie

Crisis drukt omzet DSM; 250 banen weg in NL

Chemieconcern DSM heeft in het vierde kwartaal het bedrijfsresultaat met 35 procent zien dalen tot 123 miljoen euro. De omzet daalde met 6 procent tot 2,1 miljard euro. De economische crisis drukte in het laatste kwartaal de resultaten van het concern, dat desondanks over heel 2008 een recordprestatie neerzette.

ANP
18 February 2009 08:40Gewijzigd op 14 November 2020 07:20
AMSTERDAM – Chemieconcern DSM heeft in het vierde kwartaal het bedrijfsresultaat met 35 procent zien dalen tot 123 miljoen euro. De omzet daalde met 6 procent tot 2,1 miljard euro. De economische crisis drukte in het laatste kwartaal de resultaten van het
AMSTERDAM – Chemieconcern DSM heeft in het vierde kwartaal het bedrijfsresultaat met 35 procent zien dalen tot 123 miljoen euro. De omzet daalde met 6 procent tot 2,1 miljard euro. De economische crisis drukte in het laatste kwartaal de resultaten van het

DSM maakte de resultaten woensdag bekend. Met een bedrijfsresultaat van 903 miljoen euro over het hele jaar, een stijging van 10 procent vergeleken met een jaar eerder, voldeed het bedrijf aan de eigen belofte. De cijfers komen ongeveer overeen met de verwachting van analisten.DSM schrapt ongeveer 250 banen in Nederland als onderdeel van een eerder aangekondigde wereldwijde reorganisatie. Dat heeft het chemieconcern woensdag bekendgemaakt in een toelichting op de jaarcijfers 2008.

In totaal schrapt DSM, zoals in december aangegeven, duizend banen wereldwijd. De banenreductie komt neer op ongeveer 5 procent van het totale personeelsbestand. Samen met andere kostenbesparende maatregelen denkt DSM hiermee vanaf 2010 100 miljoen euro op jaarbasis te besparen.

De autosector, de elektronica–industrie en de bouwsector werden in het vierde kwartaal hard geraakt door de crisis. Daarvan hadden DSM–activiteiten die direct of indirect producten leveren aan deze eindmarkten ernstig te lijden, zo stelt het concern.

Vooral activiteiten van het onderdeel Material Sciences, onder meer de elastomeren– en de melaminedivisie, en de Engineering Plastics, werden sinds het begin van het vierde kwartaal zwaar getroffen. Doordat de vraag afnam en voorraden werden afgebouwd, daalden de verkopen met gemiddeld 30 procent. De snelle daling van olieprijzen leidde tot lagere prijzen en marges.

Andere onderdelen van DSM, zoals de voedings– en de farmadivisie, en het onderdeel dat de ijzersterke vezel Dyneema maakt, hadden nauwelijks last van de economische onrust. Zij konden zelfs profiteren van de veel sterkere Amerikaanse dollar, stelt DSM.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer