Economie

Huis van Afgevaardigden keurt stimuleringspakket goed

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft vrijdag een pakket aan economische stimuleringsmaatregelen van in totaal 787 miljard dollar goedgekeurd met 246 stemmen voor en 183 stemmen tegen. Geen enkele Republikein stemde voor in een Huis gedomineerd door Democraten. Later vrijdagavond stemt ook de Senaat over het steunplan.

ANP
13 February 2009 22:42Gewijzigd op 14 November 2020 07:18

Het stimuleringsplan is een van de eerste grote initiatieven van de nieuwe regering van president Barack Obama. Daarbij had hij beloofd te proberen ook Republikeinen voor zijn plan te winnen en de partijenstrijd in het Congres te doorbreken. De twee partijen zijn het echter oneens over de verhouding tussen belastingvoordelen en overheidsuitgaven.Met het plan moeten 3,5 miljoen banen worden gecreëerd. Het plan bestaat voor ruim 500 miljard dollar aan overheidsuitgaven en geld voor sociale programma’s. Daarvan gaat een groot deel naar wetenschappelijke projecten, internetprojecten, transportplannen en energieprogramma’s. Verder wordt geld besteed aan de technologie in de gezondheidszorg, waarbij ziekenhuizen worden gestimuleerd modernere apparatuur in huis te halen.

Een deel van het geld wordt gebruikt om gaten te stoppen in staatsbudgetten voor het onderwijs. Daarmee wil de overheid vooral voorkomen dat er gesneden wordt in onderwijsbanen. Daarnaast wil de regering dat er geïnvesteerd wordt in modernisatie.

Ook de armsten in de VS worden geholpen, onder meer door extra voedselbonnen. De hulp aan deze groep Amerikanen wordt met ruim 13 procent vergroot.

Zo’n 282 miljard dollar gaat naar belastingtoeslagen en –verlagingen. Amerikanen in de bijstand bijvoorbeeld kunnen rekenen op een eenmalige uitkering van 250 dollar. Verder kunnen studerende Amerikanen 2500 euro terugkrijgen op onderwijskosten. Amerikaanse werknemers met een laag inkomen en drie of meer kinderen krijgen meer belasting terug.

Republikeinen hadden liever wat meer belastingmaatregelen in het plan gezien en minder overheidsuitgaven. De leider van de Democraten in het Huis Steny Hoyer beschuldigde de Republikeinen ervan vast te houden aan dezelfde economische beginselen, die gefaald hebben in de acht jaar dat president George W. Bush aan de macht was.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer