Buitenland

„Opzet in het spel bij bosbranden”

De Australische politie, die vermoedt dat een deel van de meer dan 400 bosbranden in het zuidoosten van het land bewust is aangestoken, heeft sommige plaatsen die door brand zijn verwoest tot ”plaats delict” verklaard.

Buitenlandredactie
10 February 2009 11:29Gewijzigd op 14 November 2020 07:16
De Australische politie vermoedt dat een deel van de meer dan 400 bosbranden in het zuidoosten van het land bewust is aangestoken. Foto EPA
De Australische politie vermoedt dat een deel van de meer dan 400 bosbranden in het zuidoosten van het land bewust is aangestoken. Foto EPA

Gespecialiseerde onderzoekers zijn eropuit gestuurd om bewijzen voor brandstichting te vergaren. Ondertussen worden steeds meer slachtoffers gevonden. Het dodental is inmiddels tot 173 gestegen.Australiërs zijn gewend aan verwoestende bosbranden, maar dit keer zijn de gevolgen zo desastreus dat het land geschokt is. Complete dorpen zijn in de as gelegd. De vele doden en de grote schade worden geweten aan paniek en aan de grote snelheid waarmee het vuur zich verbreidde. Ook veranderde de windrichting herhaaldelijk, waardoor waarschuwingen niet ernstig werden genomen of gemist.

Alle doden vielen in de staat Victoria, waar harde wind en buitengewoon hoge temperaturen leidden tot een allesverzengende vuurstorm. Van het stadje Marysville en omliggende gehuchten in het district King-lake is weinig meer over. Van veel bos staan alleen nog kale, geblakerde stronken overeind; akkers zijn tot as verworden.

De politie vond op verschillende plekken verkoolde lichamen in auto’s. Ook werden lichamen langs wegen gevonden. De ongelukkigen probeerden kennelijk aan de vuurzee te ontsnappen, maar konden niet snel genoeg wegkomen.

De tot nu toe ergste brand in Australië vond plaats in 1983, toen in Victoria 75 mensen de dood vonden. Zeker 3000 woningen gingen destijds in vlammen op. In 1939 kwamen bij bosbranden 71 mensen om het leven en brandden 650 woningen uit.

Volgens onderzoek van de regering is ongeveer de helft van de gemiddeld 60.000 branden per jaar aangestoken of verdacht. Andere oorzaken zijn blikseminslag of onvoorzichtig gebruik van machines bij uitgedroogde begroeiing.

De autoriteiten in de deelstaat Victoria zijn een onderzoek gestart naar de bosbranden en bekijken onder meer de van kracht zijnde veiligheidsrichtlijnen. De ‘gouden regel’ om een bosbrand in Australië te overleven is: ruim op tijd evacueren of thuisblijven en je verweren tegen oprukkende vlammen. Volgens experts is die regel de slachtoffers juist fataal geworden, omdat het vuur veel heviger was dan verwacht werd en mensen alsnog op de vlucht sloegen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer