Premier Australië: Meer slecht nieuws op komst
MELBOURNE (ANP) – Aan het oplopend aantal slachtoffers van de bosbranden in het zuidoosten van Australië lijkt voorlopig nog geen einde te komen. Premier Kevin Rudd riep de Australiërs maandag op zich schrap te zetten voor meer slecht nieuws. De meer dan dertig branden hebben inmiddels 131 levens gekost.
Volgens reddingsdiensten kan het aantal slachtoffers oplopen tot 230. Tientallen mensen worden nog vermist. Evenzoveel personen liggen met ernstige brandwonden in het ziekenhuis.Een aantal van de branden lijkt te zijn aangestoken. Een 31–jarige man en een 15–jarige jongen zijn opgepakt in verband met de brandstichtingen. Rudd vergeleek de brandstichters met massamoordenaars, ondanks dat de door hen veroorzaakte branden geen levens eisten. De politie liet weten dat de mannen rekening moeten houden met een levenslange celstraf.
Door de branden zijn zeker 750 huizen en ongeveer 330.000 hectare land (een gebied zo groot als de provincie Friesland) in de as gelegd. Twee dorpen ten noordoosten van Melbourne, Kinglake en Marysville, zijn volledig afgebrand. Ook kwamen duizenden dieren om in de vlammen.
De vierduizend brandweerlieden, tienduizenden vrijwilligers en militairen hopen de branden snel onder controle te krijgen. De zakkende temperaturen en de afnemende wind, bieden de autoriteiten hoop. Een aantal branden werd ook daadwerkelijk geblust. Toch woeden er alleen al in de deelstaat Victoria nog steeds dertig branden.
Inmiddels wordt de omvang van het menselijk drama steeds duidelijker. Brandweermannen vinden verkoolde lichamen in auto’s, van mensen die nog probeerden aan het vuur te ontsnappen. Een slachtoffer van de brand vertelde tegen de BBC dat hij zijn buurman heeft weten te redden door de kleding van zijn man te blussen met water uit de radiator van zijn auto.
Dokters in ziekenhuizen vertellen op televisie over de ernstige brandwonden van slachtoffers en brandweerlieden. Ook zien zij veel patiënten die al overleden zijn voor ze het ziekenhuis bereiken. Mensen die terugkeren bij hun uitgebrande woningen, vinden de lichamen van hun naasten. Vlaggen hangen in het hele land halfstok om de doden te herdenken.
Veel Australiërs zijn in de problemen gekomen door de branden. Rudd, die de branden beschreef als „de hel in al zijn furie”, heeft daarom tien miljoen Australische dollars (5,2 miljoen euro) beschikbaar gesteld voor noodhulp. Ook verzekeraars hebben laten weten klaar te staan om mensen te helpen om zo snel mogelijk de schade af te handelen.
De vuurzee die enkele dagen geleden ontstond is de dodelijkste natuurramp die Australië in 110 jaar heeft getroffen. In 1899 eiste de cycloon Mahina in het noorden van Australië meer dan vierhonderd levens. In 1983 kostten bosbranden aan 75 mensen het leven.