Buitenland

Pakistaanse atoomspion Khan weer vrij man

Het hooggerechtshof in Pakistan heeft vrijdag het huisarrest van atoomspion Abdul Qadeer Khan beëindigd. Dat maakte het hof bekend in een schriftelijke verklaring.

ANP/RTR
6 February 2009 13:28Gewijzigd op 14 November 2020 07:15

Voor veel Pakistani is de 72–jarige Khan een held. Hij wordt gezien als de man die het land de atoombom gaf. In 2004 werd hij echter onder huisarrest geplaatst, nadat hij in een tv–uitzending huilend had bekend dat hij nucleaire geheimen had verkocht aan Iran, Noord–Korea en Libië. Khan zou onder druk zijn gezet om zijn verklaring af te leggen. In een later stadium kwam de kernwetenschapper terug op zijn uitlatingen.De afgelopen jaren zat Khan desondanks vast in zijn huis in de meest chique wijk van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Militairen en veiligheidsagenten bewaakten hem. In het afgelopen jaar werden de vrijheidsbeperkingen versoepeld. Khan mocht weer bezoeken afleggen aan familileden en hij gaf interviews aan diverse media.

Het hooggerechtshof in Islamabad besloot de vrijheidsbeperkingen van Khan vrijdag vrijwel volledig te schrappen tijdens een besloten zitting. De enige overgebleven beperking is dat Khan de autoriteiten twee dagen vantevoren moet informeren als hij buiten Islamabad wil reizen. Het hof gaf geen uitleg over de motieven voor het vonnis.

Kans advocaat zei dat zijn cliënt is gezuiverd van alle blaam. „Het hof heeft gezegd dat hij niet betrokken is geweest bij het verspreiden van nucleaire kennis of bij criminele activiteiten. Er is geen bewijs tegen hem en daarom is hij nu vrij burger", aldus de raadsman.

In een reactie gaf Khan aan dat hij klaar is met zijn nucleaire werk. Hij zei weinig reisplannen te hebben. Wel wil hij nog een keer op bedevaart naar Mekka in Saoedi–Arabië.

Khan werkte in het verleden bij ultracentrifugefabriek Urenco in Almelo. Daar zou hij technologie voor het verrijken van uranium hebben gestolen, zodat hij in Pakistan een kernbom kon ontwikkelen. In 1983 veroordeelde een rechtbank in Nederland hem wegens nucleaire spionage, maar het gerechtshof sprak hem in hoger beroep vrij wegens een vormfout. Eind jaren ’80 beschikte Pakistan over de bom.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer