Jorritsma duldt geen politieke sturing NMa
Minister Jorritsma van Economische Zaken wil niet dat de politiek invloed uitoefent op de besluiten van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De bewindsvrouw verzette zich maandag heftig tegen pogingen van PvdA en CDA om greep te krijgen op de NMa.
Tijdens een overleg in de Tweede Kamer deden PvdA en CDA het voorstel om in de richting van de NMa aan te geven welke zaken met voorrang moeten worden aangepakt. Jorritsma wees dat plan van de hand. Ook kon zij „niet leven” met het voorstel dat zij samen met andere ministers beleidsregels voor de NMa zou moeten opstellen.
In de visie van de bewindsvrouw moet de NMa een onafhankelijke scheidsrechter zijn, die de wettelijke regels van de overheid correct toepast. Als daarover verschil van mening bestaat, kan men een uitspraak van de NMa, die vooral gaat over fusies van bedrijven, bij de rechter aanvechten.
Aan de orde was een wetsvoorstel dat de minister de bevoegdheid ontneemt om in te grijpen in afzonderlijke zaken van de NMa. Minister Jorritsma vindt dat van belang, omdat bedrijven bij belangrijke beslissingen rechtszekerheid moeten hebben. Ze moeten erop kunnen rekenen dat de NMa de wet goed toepast en dat die niet achteraf door de politiek gecorrigeerd kan worden.
In de Tweede Kamer leeft echter onvrede over de NMa. Vooral de kamerleden Leers (CDA) en Bolhuis (PvdA) vinden dat de NMa grote ondernemingen als benzinemaatschappijen, banken en bouwondernemingen met fluwelen handschoenen aanpakt, terwijl die wel kleine ondernemers dwarszit als die willen samenwerken. Samen met hun collega’s Vendrik (GroenLinks) en Van Dijke (ChristenUnie) vinden zij bovendien dat het publieke belang soms zo zwaar kan wegen dat een uitspraak van de NMa achteraf ongedaan gemaakt moet kunnen worden. Als voorbeeld werd genoemd een krantenfusie, waarbij behalve het economische belang, ook het belang speelt van veelvormigheid van de pers.
Adviesraad
Minister Jorritsma verzette zich ook tegen een voorstel om de NMa een adviesraad te geven, met daarin onder meer vertegenwoordigers van vakbonden, werkgevers en de Consumentenbond. „Ik zou er zeer tegen zijn. Dit is het poldermodel in zijn ergste vorm.” De NMa heeft ook nu al de vrijheid om te spreken met allerlei organisaties en Jorritsma heeft geen behoefte om de kartelwaakhond wettelijk in een overleghok te dwingen.