Buitenland

Hof: Abortusboot in Portugal onterecht geweigerd

STRAATSBURG – Portugal heeft de zogenoemde abortusboot van de Nederlandse stichting Women on Waves in 2004 ten onrechte de toegang geweigerd.

Binnenlandredactie
4 February 2009 07:07Gewijzigd op 14 November 2020 07:14
STRAATSBURG - Portugal heeft de zogenoemde abortusboot van de Nederlandse stichting Women on Waves in 2004 onterecht de toegang geweigerd. Door het schip Borndiep met een oorlogsbodem tegen te houden, heeft de Portugese regering „disproportioneel” gehande
STRAATSBURG - Portugal heeft de zogenoemde abortusboot van de Nederlandse stichting Women on Waves in 2004 onterecht de toegang geweigerd. Door het schip Borndiep met een oorlogsbodem tegen te houden, heeft de Portugese regering „disproportioneel” gehande

Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg gisteren bepaald. De zaak tegen Portugal was aangespannen door Women on Waves en twee Portugese stichtingen die zich hard maken voor een liberalere abortuswetgeving.Door het schip Borndiep met een oorlogsbodem tegen te houden, heeft de Portugese regering „disproportioneel” gehandeld en het recht op vrije meningsuiting overtreden, stelt het Hof. Volgens de rechters heeft de regering door haar optreden de geplande bijeenkomsten van de stichtingen onmogelijk heeft gemaakt. Dat is in strijd met de bescherming van de uitingsvrijheid.

Portugal weigerde de boot omdat het vreesde dat er abortussen zouden worden uitgevoerd, wat toen nog illegaal was in het Zuid-Europese land. Volgens het Hof heeft de regering echter onvoldoende bewijs voor die aanname en had zij ook minder „radicale” middelen kunnen inzetten om de wet te handhaven.

Vorig jaar stemde het Portugese parlement in met een wet die abortus in de eerste tien weken van de zwangerschap toestaat.

Kanon
In de Portugese krant O Insurgente reageert een blogschrijver op de uitspraak van het Europees Hof: „Ik vraag me af of het Hof eenzelfde uitspraak had gedaan als het om een ander schip was gegaan: een schip van een islamitische organisatie dat Portugezen kwam rekruteren om hen terroristische vaardigheden bij te brengen op een daartoe geschikt gemaakt vaartuig dat positie had gekozen in internationale wateren.”

In 2004 stelde de Portugese stichting Maternidade e Vida (Moederschap en Leven) dat het verbod om de abortusboot de haven te laten binnenvaren geen schending van het Europese recht op vrij verkeer van personen en goederen is: „Je mag ook niet met een kanon binnenvaren. Zo ook niet met een abortuskliniek op je schip. De rechter heeft dat bevestigd.”

Volgens de stichting schendt een organisatie die met een Nederlandse vergunning in de hand burgers oproept de wet te overtreden, de zelfstandigheid van de Portugese wetgeving binnen de Europese Unie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer