„Palestijnen in januari niet naar stembus”
Er zijn komende maand geen verkiezingen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook. De Israëlische radio heeft maandag gemeld dat de Palestijnse leider Yasser Arafat er definitief van afziet.
Onder internationale druk en wegens onvrede in zijn eigen gelederen besloot Arafat eerder dat er op 20 januari Palestijnse verkiezingen zouden zijn in de Palestijnse gebieden, inclusief Oost-Jeruzalem. De Palestijnse leider vindt de toestand in de gebieden echter zo slecht, dat er geen verkiezingen mogelijk zijn. In het weekeinde liet hij al weten dat een eerlijke volksraadpleging slechts mogelijk is na een tot drie maanden zonder Israëlische bezetting.
Het Palestijnse bestuur heeft maandag laten weten dat het geen geld meer heeft. Het kan zijn medewerkers niet meer betalen. De verkiezingen zijn dus financieel ook geen haalbare kaart.
Sinds de huidige opstand tegen de bezetting in september 2000 uitbrak, heeft Israël circa 425 miljoen dollar aan belastinggeld dat het Palestijnse bestuur toekomt, achtergehouden. Slechts tweemaal hebben de Israëli’s, onder Amerikaanse druk, een bedrag van 20 miljoen dollar uitgekeerd aan het Palestijnse bestuur. Hulp uit Arabische en Europese landen vermindert ondertussen gestaag en banken willen niets meer lenen, aldus de Palestijnse minister van Financiën, Salam Fayad.
De Iraakse leider maandag gewaarschuwd voor een „gevaarlijke escalatie” van de spanningen als Israël de Palestijnse leider Saddam Hussein is volgens berichten van maandag bereid 500 miljoen dollar te geven aan de Palestijnen. Dat geld is niet voor het bestuur, maar volgens het regime in Bagdad voor nabestaanden van Palestijnen die zich door aanslagen van het leven beroven.
Het geweld ging maandag ondertussen voort. Israëlische soldaten schoten een 25-jarige man dood bij Tulkarem omdat die hun bevelen negeerde. De man was volgens Palestijnse zegslieden verstandelijk gehandicapt en doofstom.
In de buurt van de stad Nablus werd een 25-jarige vrouw doodgeschoten en raakten haar man en haar moeder gewond toen ze in het duister over een weg reden ondanks de avondklok die door het Israëlische leger was ingesteld.
De Palestijnse minister van Kabinetszaken, Nabil Shaath, heeft zich maandag gevoegd bij het groeiend koor van Palestijnse leiders dat wil dat er een eind komt aan het Palestijnse geweld tegen Israëlische burgers, inclusief de bewoners van nederzettingen in de Palestijnse gebieden. De Palestijnse Autoriteit heeft aanslagen op burgers in Israël veroordeeld, maar gezegd dat kolonisten en militairen rechtmatige doelwitten vormen.
Palestijnse woordvoerders hebbenYasser Arafat er net als vorig jaar van zou proberen te weerhouden in Bethlehem de kerstviering bij te wonen. Een woordvoerder van de Israëlische premier Ariel Sharon had eerder gezegd dat Arafat er goed aan zou doen in Ramallah te blijven. Dat is volgens de woordvoerder omdat Arafat „geen man van vrede” is.
Sharons kantoor maakte bekend dat de veiligheidsdienst Shin Bet in Hebron een Palestijn heeft gearresteerd die ervan wordt verdacht in maart 2001 een meisje van tien maanden te hebben doodgeschoten in een Joodse enclave in deze stad. Kolonistenleiders riepen om de doodstraf voor de verdachte. Zij zeiden dat de babymoord, die het hele land geschokt had, meer verdiende dan de gebruikelijke gevangenisstraffen. Israël heeft wel eens Palestijnse extremisten ter dood veroordeeld, maar de enige bij wie het vonnis ooit ten uitvoer is gebracht was nazi-leider Adolf Eichmann, die in 1960 door Israëlische agenten uit Argentinië werd ontvoerd om in Israël terecht te staan.
Het Israëlische hooggerechtshof heeft maandag tijdelijke opschorting gelast van een plan om vijftien Palestijnse huizen in Hebron af te breken ten behoeve van de verbreding van een weg tussen een Joodse nederzetting en Joodse heiligdommen in het stadscentrum. De Israëlische regering had daartoe opdracht gegeven nadat Palestijnen in Hebron twaalf Israëliërs hadden doodgeschoten. Mensenrechtenorganisaties hebben beroep aangetekend en de zaak komt op 18 december voor.