Buitenland

Zimbabwanen lijden honger

Zeker 7 miljoen Zimbabwanen hebben voedselhulp nodig. Dat heeft het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties donderdag gezegd.

Buitenlandredactie
30 January 2009 10:20Gewijzigd op 14 November 2020 07:12
Zeker 7 miljoen Zimbabwanen hebben voedselhulp nodig. Foto EPA.
Zeker 7 miljoen Zimbabwanen hebben voedselhulp nodig. Foto EPA.

Eerder kwam de VN met een getal van 5,1 miljoen Zimbabwanen die een tekort aan voedsel zouden hebben, maar dat wordt nu bijgesteld vanwege de economische crisis en de immense inflatie in het land. Bovendien heeft de Zimbabwaanse regering minder voedsel geïmporteerd dan was voorzien.Het aantal van 7 miljoen Zim-babwanen komt neer op zo’n 80 procent van de bevolking. In 2002 gaf een volkstelling weliswaar een inwonertal van 12 miljoen zielen te zien, maar sindsdien is zeker een kwart van de bevolking op de vlucht geslagen voor honger of politieke vervolging.

Bijna geen enkele Zimbabwaan heeft nog een baan. De werkloosheid in Zimbabwe stond eind vorig jaar op maar liefst 94 procent. Dat zegt de VN-organisatie voor humanitaire hulp OCHA in een gisteren gepubliceerd rapport. In 2003 was nog ‘slechts’ 70 procent van de bevolking werkloos.

De economie van Zimbabwe ligt al tijden op haar gat. Volgens staatsmedia was de inflatie in juli opgelopen tot meer dan 230 miljoen procent. Economen vrezen dat dit nog een voorzichtige schatting is.

De Zuid-Afrikaanse rand, de Amerikaanse dollar, de Botswaanse pula, de euro en het Britse pond zijn sinds gisteren naast de Zimbabwaanse dollar wettige betaalmiddelen in Zimbabwe. Dat heeft minister van Financiën Patrick Chinamasa donderdag bekendgemaakt.

Een brood kost nu ongeveer 1 Amerikaanse dollar, oftewel 75 eurocent of 37 miljard Zimbabwaanse dollar.

Vrijwel iedereen in het land was al overgestapt op Amerikaanse dollars of randen, omdat het Zimbabwaanse geld in razendsnel tempo minder waard wordt. De valutapolitie van de centrale bank deed echter geregeld invallen in winkels om toenmalige ‘illegale’ munteenheden in beslag te nemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer