Gemengde reacties op Brits homovoorstel
Het voorstel van de Britse minister Roche voor Sociale Gelijkheid om homoparen dezelfde rechten te geven als gehuwde stellen, heeft tegengestelde reacties opgeroepen. Veel kerken en christelijke groepen verzetten zich tegen het idee, maar binnen de politiek en mensenrechtengroepen krijgt het een warm onthaal.
Volgens minister Barbara Roche is er sprake van ernstige discriminatie tegen ongehuwd samenwonende homoseksuelen. Ze vallen bijvoorbeeld onder andere belasting- en pensioenregels en kunnen moeilijker een hypotheek of verzekering afsluiten.
In Londen functioneert momenteel een register waar homoseksuelen hun relatie kunnen vastleggen. Maar omdat er geen enkele wet is die deze registratie regelt, kunnen hieraan geen rechten worden ontleend. Volgens minister Roche zouden nieuwe regels de bestaande praktijk moeten regelen.
Ze denkt erover volgend jaar zomer concrete wetsvoorstellen in te dienen. Allerwegen wordt verwacht dat vooral het Hogerhuis zich hiertegen zal verzetten.
De vooraanstaande conservatieve parlementariër Oliver Letwin steunde het idee van Roche. De Conservatieve Partij moet het huwelijk blijven steunen, zegt Letwin, „maar we moeten erkennen dat homoparen te lijden hebben onder enkele ernstige praktische problemen.” Tot voor kort was de Conservatieve Partij duidelijk tegen erkenning van homorechten, maar de laatste tijd begint dat te veranderen.
Woordvoerder Sacha Deshmukh van de homorechtengroep Stonewall zei in een BBC-programma „zeer te spreken” te zijn over de voorstellen. Ook andere mensenrechtengroepen reageerden in diezelfde zin.
Volgens directeur Colin Hart van The Christian Institute „devalueert” een register het huwelijk. „De regering zegt dat het niet gaat om een homohuwelijk. Maar deze plannen stellen homorelaties gelijk aan het huwelijk. Als de voorrechten van het huwelijk worden weggegeven aan homorelaties, ontneemt dit het huwelijk zijn waarde.”
Uit een onderzoek uit 1985 bleek dat 70 procent van de Britse bevolking homoseksualiteit nog afwees. Dat percentage is nu gedaald tot 47 procent. Intussen vindt eenderde van de Britten dat homoseksualiteit normaal is.