Voorlopig geen richtlijn behandeling huilbaby
Het Rijks-instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een conceptrichtlijn over de behandeling van huilbaby’s ingetrokken. Een voorlichtster van het RIVM bevestigde dinsdagmorgen een bericht hierover in nrc.next.
Deskundigen zoals kinderartsen, psychologen en consultatiebureaus konden het niet eens worden over de juiste behandeling. Er waren onder meer problemen over het gebruik van een kookwekker om te bepalen hoe lang een baby huilt. Psychologen stelden dat het op de lange termijn schadelijk is voor het kind als ouders het een halfuur laten huilen voor het meten van de tijdsduur.Volgens betrokken verpleegkundigen is de wekker echter alleen bedoeld om te voorkomen dat ouders het huilende kind te snel optillen zodat het niet kan inslapen. Ouders hebben vaak het idee dat een baby langer huilt dan hij in werkelijkheid doet.
Inmiddels zijn alle betrokken partijen bezig met een andere richtlijn voor de behandeling van huilbaby’s. Onderzoeksinstituut TNO voert daar onderzoek naar uit waaraan ook het RIVM meedoet. Er is sprake van een huilbaby als een kindje drie uur per dag gedurende minstens drie dagen per week huilt en dat drie weken achter elkaar.