Obama trekt miljoenen mensen naar Washington
De 47-jarige Barack Obama is vanaf 18.00 dinsdagavond Nederlandse tijd de 44e president van de Verenigde Staten. Zijn inauguratie trekt miljoenen mensen naar Washington.
Obama wordt bij zijn eedaflegging omringd door circa 240.000 genodigden.De enorme belangstelling voor de bijzondere machtsoverdracht maakt het aantreden van Obama waarschijnlijk het grootste spektakel dat ooit in Washington is gehouden. Naar verwachting komen meer dan 2 miljoen mensen naar de hoofdstad voor de plechtigheden. Velen staan, onder toezicht van meer dan 40.000 politiemensen en andere veiligheidsmensen, langs de route die de nieuwe president aflegt in het centrum van Washington.
Tot nu toe was de opkomst het grootst bij de inauguratie van president Lyndon N. Johnson in 1965. Daar kwamen 1,2 miljoen mensen op af.
Na de eedaflegging en een rede van ongeveer twintig minuten gaat Obama in het Capitool met de volksvertegenwoordigers lunchen. Ze eten onder meer een stoofpot van vis en zeevruchten en gevogelte. Daarna gaat president Obama met zijn gevolg in optocht naar het Witte Huis.
De festiviteiten worden ’s avonds vervolgd met een stortvloed aan inauguratiebals om de nieuwe president te verwelkomen. Obama zal er tien bijwonen. Daaronder is ook een speciaal door hem georganiseerd ’buurtbal’ met goedkope tickets voor gewone burgers uit de stad. De feestelijke inauguratie eindigt met een kerkdienst, morgen.
Mocht er een ramp gebeuren die de nieuwe Democratische president en zijn entourage niet overleven, dan neemt een Republikein de teugels over. De Republikeinse defensieminister die Obama overneemt uit Bush’ kabinet, Robert Gates, is uitgekozen om weg te blijven van de festiviteiten. Hij moet op een veilige en geheime plaats vertoeven om „de continuïteit van de regering te waarborgen.” Gates moet een voorlopige regering vormen wanneer de nieuwe regeringsploeg vanavond door rampspoed zou wegvallen.
Obama heeft maandagavond zijn Republikeinse rivaal John McCain geprezen. McCain was in november de Republikeinse kandidaat voor het presidentsschap.
„Er zijn maar weinig mensen in Amerika die beter dan McCain begrijpen hoe noodzakelijk het is dat de verschillende partijen kunnen samenwerken”, zei hij tijdens een diner.
Obama toonde gisteren ook respect voor Martin Luther King, die in 1968 werd doodgeschoten in Memphis, Tennessee. De derde maandag van januari is uitgekozen als vaste herdenkingsdag, omdat die datum rond de geboortedag van King valt.
„Vandaag vieren we het leven van een dominee die meer dan 45 jaar geleden in de schaduw van Abraham Lincoln zijn droom over onze natie deelde”, aldus Obama. „Morgen komen we als één volk samen op dezelfde plaats waar de droom van King nog steeds weerklinkt.”
Een verslag van de belangrijkste gebeurtenissen rondom de inauguratie is vanavond te vinden op refdag.nl: de rede van de nieuwe president, de gebeden, reacties daarop, foto’s en video.
Samenvattingen van het nieuws staan op refdag.nl/inauguratie.