Gespannen rust in Gaza na bestand
In Gaza leek het gisteren en vanochtend vooralsnog rustig. Hoewel er gisterochtend vroeg nog enkele schoten werden gewisseld, leek zowel Israël als Hamas zich de rest van de dag en vandaag aan zijn eigen staakt-het-vuren te houden. De BBC sprak vanochtend van een gespannen rust.
In de nacht van zaterdag op zondag, om 2.00 uur plaatselijke tijd, ging het Israëlische staakt-het-vuren in. Israël staakte op dat moment de aanval en vliegtuigen werden aan de grond gehouden.Na enkele uren werden er door Palestijnse strijders raketten afgevuurd op Sderot, in het zuiden van Israël. Daarbij vielen geen gewonden. Ook werd een Israëlische patrouille door Palestijnen beschoten. De patrouille riep de hulp in van de artillerie en de luchtmacht, die terugschoten op de Palestijnen.
Later op de dag kondigde ook Hamas een staakt-het-vuren voor een week af. Kort daarop werd gemeld dat Israël was begonnen troepen terug te trekken, al was nog onduidelijk om hoeveel soldaten het ging.
Secretaris-generaal van de VN Ban Ki Moon verwelkomde het bestand tussen Israël en Hamas, net als de andere leiders die gisteren voor overleg bijeen waren in de Egyptische badplaats Sharm al-Sheik. Daar werd vooral gesproken over het opheffen van de grensblokkades in Gaza. Egypte heeft uitgebreid overlegd met vertegenwoordigers van Hamas in Syrië en afspraken over openstelling van de Egyptische grens -een van de voorwaarden voor een duurzaam bestand of vredesakkoord- zullen ongetwijfeld worden voorgelegd aan Hamasleiders, die niet zijn uitgenodigd voor de besprekingen.
Een van de belangrijkste Israëlische voorwaarden voor een duurzaam staakt-het-vuren is de garantie dat Hamas zich in Gaza niet herbewapent door middel van smokkel over de grens met Egypte. Onder anderen de Amerikanen en de Fransen hebben aangeboden Egypte te helpen wapensmokkel door Hamas te voorkomen. Maar Egypte liet weten niets te zien in de inzet van vreemde troepen aan zijn grens.
De Palestijnse bevolking reageerde opgelucht op het staakt-het-vuren in Gaza. Bouwvakker Abdel Ibn-Taha uit Rafah was „heel blij met deze vrede.” „We zijn uitgeput”, zei hij. Riyadh Shahadeh uit het dorp Beit Lahiya zei in Gaza-stad, waar hij de afgelopen tijd noodgedwongen verbleef, bang te zijn voor wat hij zou aantreffen als hij weer thuis was. „Ik weet niet wat er met mijn huis is gebeurd. Ik ga terug met angst in mijn hart, omdat ik niet weet of de omgeving veilig is of niet, maar ik heb geen andere keus.”
Ban Ki Moon kondigde aan dat hij een team naar Gaza zal sturen om de schade op te nemen, zodat een beeld gevormd kan worden van de kosten voor wederopbouw.