Warren geeft olijftak aan homobisschop
De Amerikaanse evangelicale predikant Rick Warren heeft bisschop Gene Robinson van de Episcopale Kerk een olijftak aangeboden als gebaar van verzoening.
Zowel Warren als Robinson zal komende week rond de inauguratie van Barack Obama als president van Amerika een gebed uitspreken. Beide geestelijken zijn in Amerika controversieel. Warren is een verklaard tegenstander van het homohuwelijk en van abortus, terwijl Robinson openlijk uitkomt voor zijn homoseksuele geaardheid en samenwoont met een man. Robinson noemde Obama’s keus voor Warren, voorganger van een megakerk in Saddleback in Californië, eerder „een klap in het gezicht.” Daarna kreeg hijzelf een rol bij de plechtigheden toebedeeld.Warren heeft nu een verklaring uitgegeven waarin hij Obama prijst voor het betrekken van Robinson bij zijn inauguratie. „Obama laat opnieuw zien dat hij echt van plan is om alle welwillende Amerikanen bij elkaar te brengen op punten die hen binden. Ik juich toe dat hij president van alle burgers wil zijn.”
Overigens heeft de rechter in Washington gisteren in een kort geding beslist dat er mag worden gebeden bij de inauguratie van Obama. De nieuwe president mag zijn eedaflegging ook afsluiten met de traditionele woorden: „So help me God” (Zo helpe mij God).
De Amerikaanse Humanistische Vereniging had een klacht ingediend tegen religieuze elementen in de ceremonie. Die schenden volgens haar het beginsel van de scheiding van kerk en staat. Ook zouden atheïsten en polytheïsten van het presidentiële ambt worden vervreemd „als de regering hun vertelt dat monotheïsme de voorkeursreligie is in dit land.”
Maar volgens de rechter is het Presidential Inaugural Committee, dat de ceremonie organiseert, onafhankelijk en geen regeringsinstelling. Ook zouden de klagers niet hebben aangetoond dat er concrete schade dreigt als bij de inauguratie wordt gebeden en Obama de religieuze toevoeging bij de eedformule gebruikt.
De klagers laten het er niet bij zitten en vechten door in een bodemprocedure, in de hoop dat er bij de volgende inauguratie, in 2013, wel een verbod is op de religieuze elementen. Ook wijzen zij erop dat de tekst van de eed van de president in de Amerikaanse grondwet staat zonder de religieuze toevoeging.
Historici zijn het er niet over eens hoe de traditie van het „So help me God!” is ontstaan. Volgens sommigen heeft George Washington, de eerste president van de Verenigde Staten, de religieuze formule gewoon op eigen gezag aan de ambtseed toegevoegd bij zijn inauguratie in 1789.