Christenen woedend over verkiezingsdatum Indonesië
Kerkleiders in Indonesië zijn woedend. De Indonesische verkiezingen worden op Witte Donderdag gehouden. „Dit is gebrek aan respect voor een christelijke feestdag.”
Ruim 170 miljoen Indonesische kiezers zullen op 9 april naar de stembus gaan voor parlementsverkiezingen. Het is de eerste stemronde, waarbij politieke partijen 25 procent van de stemmen moeten behalen om een presidentskandidaat te kunnen leveren voor de tweede ronde in augustus.Christelijke kiezers zijn ontstemd, omdat het op 9 april Witte Donderdag is, de dag voor Goede Vrijdag. Witte Donderdag vormt voor christenen in het oosten van Indonesië een cruciaal onderdeel van de christelijke feestdagen in april.
Bovendien vrezen politici dat veel christelijke kiezers thuis zullen blijven. De parlementsverkiezingen in Indonesië zouden daarom beter voor of na deze vakantieperiode kunnen plaatsvinden, stellen kerkleiders in het oosten van Indonesië. Oost-Nusa Tenggara is met Noord-Sulawesi, de Molukken en Papoea een van de weinige Indonesische provincies waarin een meerderheid van de bevolking christelijk is.
De voorzitter van de synode van de Timor Mesiah Evangelische Kerk, Eben Nuban Timor, uitte de afgelopen dagen scherpe kritiek op de Indonesische kiescommissie (KPU).
De kerkleider eist dat de verkiezingsdatum wordt veranderd. „De regering zou naar onze eisen moeten luisteren, omdat we ook Indonesische 
burgers zijn”, aldus Nuban Timor in een interview met de krant The Jakarta Globe.
Nuban Timor heeft inmiddels overleg gehad met het Genootschap van Indonesische Kerken en de Indonesische Raad van Bischoppen om zijn eis kracht bij te zetten.
De rooms-katholieke politieke analist Boro Tokan van de Nusa Cendana-universiteit waarschuwt dat de verkiezingen niet zomaar afgelopen zijn als burgers hun stem hebben 
uitgebracht. „Het tellen gaat zeeën van tijd kosten. En deze tijd wordt met name op de avond voor Goede Vrijdag door christenen gebruikt voor zelfreflectie.”
De kiescommissie lijkt onvermurwbaar. „Waarom protesteren ze nu pas? Het is te laat. Toen de KPU de kiesdatum in juli 2008 bekendmaakte, 
hadden ze moeten protesteren”, aldus KPU-woordvoerder Murad.”