Buitenland

Gazprom: Oekraïne tekent gasovereenkomst

Oekraïne heeft de overeenkomst met Rusland over de hervatting van Russische gasleveranties aan Europa opnieuw ondertekend.

Redactie economie
12 January 2009 07:01Gewijzigd op 14 November 2020 07:03
Gazprom: Oekraïne tekent gasovereenkomst Foto EPA
Gazprom: Oekraïne tekent gasovereenkomst Foto EPA

Dat meldde het Russische gasbedrijf Gazprom maandagmorgen. „Als Kiev het akkoord werkelijk heeft ondertekend, kan Gazprom het gastransport naar Europa weer hervatten”, stelde een woordvoerder van de Russische premier Poetin in een reactie.Het akkoord betreft alleen de gastoevoer via Oekraïne aan Europa. De gaskraan naar Oekraïne zal vooralsnog dichtblijven. Hiervoor moeten Gazprom en het Oekraïense gasbedrijf Naftogaz eerst overeenstemming zien te bereiken over de gasprijs die Oekraïne dit jaar moet betalen en over de vermeende schulden die de Oekraïeners zouden hebben op vroegere gasleveranties.

Rusland en Oekraïne sloten gisteren ook al een akkoord over Europese waarnemers die in Oekraïne gaan toezien op het gastransport tussen Rusland en Europa. De Russische president Dmitri Medvedev wees de kersverse overeenkomst over hervatting van de gasleveranties even later echter alweer van de hand omdat Oekraïne hier handgeschreven notities aan zou hebben toegevoegd die voor Rusland onacceptabel waren.

Volgens de Europese Commissie lieten de aantekeningen door Oekraïne de bestaande overeenkomst onverlet, maar Medvedev eiste dat de toegevoegde verklaring van tafel ging.

Gazprom zette de gaslevering anderhalve week geleden stop omdat Oekraïne voor Europese afnemers bestemd gas zou aftappen. Veel Europese landen hebben daardoor geen of minder Russisch gas.

Het gasconflict viel uitgerekend in een periode van extreme kou in Europa. In de afgelopen week vroren in Europa elf mensen dood, voornamelijk in Polen.
Door het stopzetten van de gaslevering zijn vijftien landen gedupeerd: Bulgarije, Bosnië Herzegovina, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Kroatië, Macedonië, Oostenrijk, Roemenië, Servië, Slovenië, Slowakije, Tsjechië en Turkije. Duitsland en Polen krijgen aanzienlijk minder gas geleverd dan voorheen.

Poetin verwierp afgelopen weekeinde de Amerikaanse suggestie dat het gas als politiek wapen wordt gebruikt. De betrekkingen tussen Rusland en Oekraïne zijn sinds de oorlog in Georgië in augustus aanzienlijk verslechterd. Volgens Poetin draait het conflict echter louter om marktconforme economische betrekkingen met het buurland.

Oekraïne zou voor aardgas dezelfde prijs moeten betalen als afnemers in de EU. Afgelopen jaar rekende Gazprom Oekraïne een tarief van 179,50 dollar per 1000 kubieke meter, ongeveer de helft van de EU prijs.

Poetin heeft aan voorzitter Barroso van de Europese Commissie, voorgesteld dat een Russische delegatie maandag een ontmoeting zou hebben met EU ministers in Brussel. Ook minister Van der Hoeven van Economische Zaken zou hierbij aanwezig zijn. Zij pleitte maandagmorgen in een vraaggesprek met de EO voor een scheiding van het doorvoernetwerk van gas in Oekraïne van het net dat zorgt voor het binnenlands verbruik.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer