Buitenland

AEL-leider eist eerherstel van Verhofstadt

De Belgische premier Verhofstadt „heeft zichzelf en België te schande gemaakt” door de radicale Arabisch-Europese Liga (AEL) te omschrijven als „criminele organisatie.”

Buitenlandredactie
4 December 2002 08:41Gewijzigd op 13 November 2020 23:59

AEL-voorman Abou Jahjah, die dinsdag weer vrijkwam na een aanhouding van vijf dagen, eist daarom eerherstel van hemzelf en zijn organisatie. „Het gaat ons niet om geld.” Dat zei hij gisteravond in het televisieprogramma Nova.

„Je zou toch zeker moeten zijn van wat je zegt, voordat je je mond opendoet”, aldus Abou Jahjah in een kort na zijn vrijlating opgenomen interview. Hij eist ook het ontslag van Verhofstadt, hoewel de AEL-leider weet dat het daarvan niet zal komen. „Dat verwacht ik niet van hem.” Abou Jahjah zegt verder in de gevangenis „correct” te zijn behandeld door cipiers en ondervragers van de Belgische politie. „Ik heb niets te verwijten aan personeel of politie.” Hij zegt zich te zullen houden aan de afspraak met justitie om drie maanden niet deel te nemen aan manifestaties.

Abou Jahjah werd afgelopen donderdag gearresteerd. Volgens het openbaar ministerie (OM) heeft hij de rassenrellen in Antwerpen uitgelokt die ontstonden nadat vorige week dinsdag een 27-jarige Belg van Marokkaanse afkomst door zijn 66-jarige buurman was doodgeschoten. Overigens is Abou Jahjah onder voorwaarden vrijgelaten. Zo mag hij zich drie maanden lang niet laten zien op openbare bijeenkomsten.

Het OM had de mogelijkheid in beroep te gaan tegen de voorwaardelijke vrijlating, waardoor Abou Jahjah nog zeker twee weken langer zou hebben vastgezeten, maar het zag daarvan af om de spanning onder Abou Jahjahs achterban niet nog verder te laten oplopen. Het extreem rechtse Vlaams Blok heeft twintig van de 55 zetels in de gemeenteraad van Antwerpen. Tien procent van de bevolking is er van Arabische afkomst.

De AEL-voorman wilde niet zeggen hoeveel leden zijn organisatie in Nederland heeft. Hij zegt nog niet actief te werven. „De leden zijn naar ons gekomen.” Abou Jahjah zegt dat een eventueel verbod van zijn organisatie in Nederland, waar de CDA-Tweede-Kamerfractie voor pleit, niet aan de orde is. „Onze organisatie is niet buiten de wet getreden. Ik raad Nederlandse politici aan de Grondwet goed te lezen.”

Minister Nawijn (Vreemdelingenzaken en Integratie) zei dinsdagavond dat de regering onderzoek doet naar de AEL. Vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken Remkes hield zich iets meer op de vlakte en stelde dat hij de „ontwikkelingen in de gaten houdt.” Minister Donner (Justitie) zei vrijdag in Brussel na EU-overleg dat „dit zeker niet aan onze aandacht ontsnapt.”

Justitie in Antwerpen onderzoekt de financiering van de AEL. Abou Jahjah noemt deze onderzoeken „wanhopig.” Hij ontkent dat er banden zijn met terreurorganisaties of geldstromen uit het buitenland. Er zijn alleen giften binnengekomen ter waarde van 30.000 euro voor een aanklacht tegen de Israëlische premier Sharon. Desondanks is de AEL „een onafhankelijke organisatie.” „Wij weigeren ook subsidie van de Belgische staat.” Hij ontkent verder dat er banden zijn met organisaties in het Midden-Oosten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer