Minder klachten over drugstoerisme op A16
Het aantal klachten over gevaarlijk verkeersgedrag door drugsrunners op de A16 is sterk afgenomen. Dat komt door de permanente controle door het A-team.
Dat zegt leider J. Frijters van dit samenwerkingsverband van het Korps Landelijke Politiediensten, de politieregio’s Midden- en West-Brabant, Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland-Zuid, de spoorwegpolitie en de Belastingdienst. Volgens Frijters heeft het A-team ervoor gezorgd dat de overlast in het eerste proefjaar met 80 procent is afgenomen.
Drugsrunners hebben het voorzien op Franse en Belgische drugstoeristen. Zij werken voor dealers in Rotterdam, Dordrecht en Breda. Het A-team is voortgevloeid uit het zogeheten Hazeldonk-overleg. Dat is een samenwerkingsverband tussen Nederland, Frankrijk, België en Luxemburg om het drugstoerisme tussen die landen in te dammen.
De proef met het A-team ging een jaar geleden van start in Nederland. De ministers Korthals van Justitie en De Vries van Binnenlandse Zaken beslissen binnenkort over de voortzetting ervan.
Frijters is ervan overtuigd dat zijn team blijft bestaan. „In feite hebben we al een doorstart gemaakt, want het proefjaar liep in november af. Deze maand voeren de deelnemende landen in Parijs hun strategisch overleg en dan staat het A-team op de agenda. Dat betekent dat bijna zeker de politie in die landen ook gaat meewerken met ons A-team of dat daar zelfs eigen A-teams komen”, zegt hij.
Zijn team is elke avond en nacht met één of meer patrouillewagens actief op de A16 tussen de grensovergang Hazeldonk en Rotterdam. Het houdt ook regelmatig controles in treinen tussen Rotterdam en Antwerpen en observeert drugspanden en coffeeshops. Het team werkt verder mee aan gezamenlijke internationale acties van de Franse, de Belgische, de Luxemburgse en de Nederlandse politie.
De overlast door drugsrunners op de A16 liep de laatste jaren de spuigaten uit. Hun pogingen buitenlanders te lokken om aan hen drugs te verkopen ging gepaard met gevaarlijk tot levensgevaarlijk rijgedrag. Volgens Frijters heeft het A-team een groep van ongeveer 250 runners in kaart gebracht.
Achterstallig
Het team grijpt verkeersovertredingen aan om runners en drugstoeristen te controleren. Advocaten laken deze werkwijze, maar rechters gaan er wel mee akkoord. En de politie heeft er succes mee. Bij controle van buitenlandse wagens trof de politie 10 kilo heroïne, 4 kilo cocaïne, 60.000 xtc-pillen, 37 kilo weed, 4 kilo hasj en diverse wapens aan.
Het team zorgde voor 245 voorgeleidingen bij officieren van justitie. Van de ruim zeventig vervolgde verdachten zijn er 56 veroordeeld. Door de acties kon de belastingdienst 5 ton achterstallige belasting incasseren.