Rumoer rond gebed voor Obama
Dacht Barak Obama net het juiste midden gevonden te hebben door de progressieve evangelicaal Rick Warren te vragen voor het gebed bij zijn inauguratie, blijkt hij daarmee de woede van libertijnse Amerikanen op de hals gehaald te hebben. Warren kan hun lakmoesproef niet doorstaan. Hij is tegen het homohuwelijk en dat kan niet.
De episcopaalse bisschop Gene Robinson, die zelf met een vriend samenleeft, is helder: „De God van Rick Warren is een andere dan tot wie ik bid.”Robinson is zwaar teleurgesteld. Hij geldt als een van de vertrouwelingen van de toekomstige president. In de achterliggende periode hadden de twee verschillende vertrouwelijke gesprekken. Omdat ze beiden buitenbeentjes zijn, weliswaar om verschillende redenen, voelen ze zich aan elkaar verbonden. Robinson weet zodoende dat Obama geen moeite heeft met een huwelijksverbintenis van twee mensen van hetzelfde geslacht. Hij verwacht dan ook dat de nieuwe Amerikaanse leider zich zal inspannen de wettelijke barrières voor homo’s weg te nemen.
Hoewel? Robinson is wel wat onzekerder geworden over het pro homostandpunt van Obama. Het besluit van de nieuwe regeringsleider om Rick Warren bij zijn beëdiging het gebed te laten uitspreken, doet het rotsvaste vertrouwen van de bisschop in de president enigszins wankelen. Want in Robinsons ogen heeft de populaire prediker uit Californië „verschrikkelijke dingen over homo’s gezegd.”
Warren, wereldberoemd geworden door bestsellers zoals ”Doelgericht Leven”, is binnen de gemeenschap van de Zuidelijke Baptisten een van de meest progressieve predikanten. Zijn gemeente in de Californische plaats Saddleback bestaat voor een groot deel uit jonge, hoogopgeleide mensen die zich in toenemende mate afkeren van het conservatieve denken binnen de baptistenkring. Warren wordt door hen op handen gedragen, onder andere vanwege zijn grote maatschappelijke betrokkenheid. Hij geeft niet alleen aandacht aan de traditionele pro lifethema’s, maar ook aan kwesties zoals milieuzorg en bewapening. Warren is een duidelijke exponent van het nieuwe denken binnen baptistenkringen. Maar de homoseksuele levenspraktijk gaat hem toch een stap te ver.
Obama heeft met de keus voor Warren de toorn van homolobby over zich afgeroepen. De republikein Barney Frank, een van de drie homoseksuelen in het Huis van Afgevaardigden, toont zich „erg teleurgesteld.” Hij stelt dat iedere religieuze leider het recht heeft zich duidelijk uit te spreken tegen het homohuwelijk. Maar dat wil volgens hem niet zeggen dat een voorganger met een duidelijk anti homostandpunt een prominente rol bij de ambtsaanvaarding van de president mag vervullen. De voorzitter van de Human Rights Campaign noemt de keus van Obama een „verkillend signaal aan homoseksuelen en lesbiennes.”
Obama zelf vindt dat er niks mis is met het verzoek aan Warren. „Er zijn mensen met zeer verschillende meningen betrokken bij de inauguratie. We hoeven het ook het niet op alle punten met elkaar eens te zijn. Het gaat erom dat we elkaar ondanks verschillen accepteren.”
Warren zelf heeft inmiddels, in een gisteren uitgegeven persverklaring, gezegd dat hij met zijn bezwaren tegen de homoseksuele levenspraktijk en tegen het homohuwelijk nog geen hater is van homoseksuelen. „Ik heb hen lief, ook al wijs ik sommige dingen van hen af.”
Het bezwaar van de homolobby tegen Warrens betrokkenheid bij Obama’s inauguratie is door een kleine groep atheïsten aangegrepen om een gerechtelijke procedure te starten tegen het bidden bij de ambtsaanvaarding van de president. Gangmaker daarvan is Michael Newdow, een uitgesproken atheïst uit Californië. Mede namens elf groepen en personen diende hij begin deze week een klacht in bij het Hooggerechtshof. Bidden bij de aanvaarding van een publiek ambt achten Newdow en zijn medestanders in strijd met de grondwettelijke scheiding van kerk en staat. Evenzo willen zij niet dat bij de eedaflegging de woorden „Zo helpe mij God” worden gebruikt. Dezelfde klachten diende Newdow in bij de twee voorgaande inauguraties. In 2001 en in 2005 wees het Hooggerechtshof die af.
De algemene verwachting is dat de opperrechters ook dit jaar Newdow in het ongelijk zullen stellen. Maar de Californische atheïst en zijn vrienden hopen op het tegendeel. En verwachten dat ook een beetje omdat ze nu steun krijgen van homoseksuelen. Voorlopig zal het vooral een wensdroom van de atheïsten blijven.
Er is nog een derde groep die grote vragen zet bij Obama’s keus: de godsdienstige leiders van niet christelijke denominaties. Zij willen niet dat Rick Warren zijn gebed afsluit met het aanroepen van de naam van Jezus Christus. Daar herkennen joden, moslims, hindoes en boeddhisten zich niet in, zeggen zij. Verschillende religieuze leiders willen dat de evangelicale voorganger daarom afsluit met het aanroepen van de „Almachtige” of „de Eeuwige.”Bijbelgetrouwe christenen daarentegen vinden dat Warren expliciet moet verwijzen naar Jezus Christus. Zij toonden zich in het verleden al eens teleurgesteld over de gebeden van Billy Graham bij inauguraties. Die eindigde bij die gelegenheid niet met het noemen van Jezus’ Naam, maar koos dan voor een afsluiting met woorden als: „In de naam van de Vredevorst Die zijn bloed aan het kruis stortte om mensen het eeuwige leven te schenken.” Strikte evangelicalen vonden dat een ontoelaatbare concessie aan het modern syncretisme.
Warren heeft nog niet gezegd welke woorden hij aan het slot van zijn gebed gaat gebruiken. Maar hij heeft wel aangegeven dat hij vanuit zijn christelijke overtuiging een gebed uitspreekt. „Ik ben predikant binnen een christelijke gemeenschap. Daar heb ik bidden geleerd. Dat is ook de enige manier waarop ik bidden gewoon ben.”
„Het rumoer rond het gebed bij de ambtsaanvaarding neemt toe”, constateert de vooraanstaande baptist Albert Mohler. „Als antichristelijke machten maar lang genoeg beuken, dan lukt het hen meestal wel om de afbraak van instellingen en gebruiken voor elkaar te krijgen. Van belang is dat christenen, ondanks hun onderlinge verschillen, eenduidig uitspreken dat dit gebed voor hen waardevol is en moet blijven.”