Nieuwe Belgische premier zet beleid Leterme voort
BRUSSEL – Het nieuwe Belgische kabinet zal het regeerakkoord van zijn voorganger volledig uitvoeren. Premier Herman Van Rompuy heeft dat woensdag in het Belgisch parlement gezegd. Hij sprak daar de regeringsverklaring uit van zijn dinsdag beëdigde ploeg.
Van Rompuy wees in zijn korte tekst, waarin om de haverklap het woord ’vertrouwen’ viel, op de ernst van de economische crisis. Hij wil zo snel mogelijk het door de vorige regering opgestelde herstelplan uitvoeren. Ook wil zijn kabinet met maatregelen komen om de overheidsfinanciën op termijn gezond te houden.De regering–Leterme trad op 19 december af na beschuldigingen dat ze de rechtsgang rond de verkoop van Fortis had willen manipuleren.
De regering–Van Rompuy is dinsdag op het paleis van koning Albert II beëdigd.
De nieuwe regering wordt net als de vorige gevormd door vijf partijen: Vlaamse en Franstalige christendemocraten en liberalen en Franstalige socialisten. Ze zal op hoofdlijnen het programma van haar voorganger overnemen. Wel zijn er een aantal personele wijzigingen.
Kamervoorzitter Herman Van Rompuy, net als Yves Leterme een Vlaamse christendemocraat, wordt premier. Hij had de functie liever geweigerd, maar hij was de enige die voor alle partijen aanvaardbaar was. Van Rompuy was zondag door de koning tot formateur benoemd.
De nieuwe minister van Justitie wordt Stefaan De Clerck, ook een Vlaamse christendemocraat. Hij vervangt zijn partijgenoot Jo Vandeurzen, die net als Leterme niet meer kon terugkeren na de aantijgingen in het Fortisdossier. De Clerck was in de jaren ’90 ook al minister van Justitie, maar moest opstappen na de kortstondige ontsnapping van kindermoordenaar Marc Dutroux.
De Vlaamse liberaal Patrick Dewael volgt Van Rompuy op als Kamervoorzitter. Zijn partijgenoot Guido De Padt neemt Dewaels positie als minister van Binnenlandse Zaken over. Dewael lag onder vuur als minister na omstreden benoemingen bij de politie.
Ook minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte verlaat de regering. Deze christendemocrate gold als een vertrouwelinge van Leterme en Vandeurzen en zou geen goede relatie hebben met Van Rompuy. Steven Vanackere, nu minister in de Vlaamse regioregering, is haar vervanger.
Het Belgische parlement zal een onderzoek houden naar de mogelijke druk op de rechterlijke macht rond de verkoop van Fortis. De regeringspartijen zijn overeengekomen dat dit onderzoek geen invloed mag hebben op de campagnes voor de regionale en Europese verkiezingen, die in juni plaatsvinden.
De regeringspartijen hebben verder afgesproken dat de discussie over de toekomst van het tweetalige kiesdistrict Brussel–Halle–Vilvoorde wordt uitgesteld tot na juni. Vlaamse politici willen dat dit district wordt gesplitst, zodat Franstalige inwoners van de Vlaamse randgemeenten van Brussel niet meer op Franstalige lijsten kunnen stemmen. Voor de Franstalige partijen is dat tot dusver onbespreekbaar.
De christendemocratische CD&V stelde zich dinsdagavond tijdens een partijbijeenkomst op achter het nieuwe kabinet. Ex–premier Leterme zei de partijlijn voor 200 procent te steunen. Wel was er op de vergadering teleurstelling en onbegrip over het besluit van Vervotte om haar ministerszetel op te geven. Vervotte geldt als een prominent vertegenwoordigster van de vakbondsvleugel binnen CD&V.