Guinee neemt afscheid van Lansana Conte
Duizenden aanhangers van de maandag overleden Guinese president Lansana Conte hebben vrijdag tijdens een uitvaartdienst in de hoofdstad Conakry afscheid van de dictator genomen. De plechtigheid omvatte een parlementszitting waarop een oude vriend van de overledene het volk om vergiffenis voor sommige daden van de generaal verzocht. Conte was sinds een coup van 1984 in Guinee aan de macht.
Duizenden in het wit geklede mensen verdrongen zich bij het parlementsgebouw in Conakry om een glimp van de rouwstoet op te vangen. Daarbij kwam het tot schermutselingen met leden van de lijfwacht die Conte trouw bleef. Wit is de traditionele rouwkleur voor moslims.Conte overleed maandag nadat hij de West–Afrikaanse natie bijna een kwarteeuw met ijzeren hand had geregeerd. Hij was het toonbeeld van een Afrikaanse leider die niets moest hebben van democratie en het land als alleenheerser bestuurde.
Een van zijn naaste medewerkers uit de dagen van de coup van 1984, Facinet Touré, nam tijdens de dienst het woord en verzocht de natie ’de generaal alles te vergeven dat niet goed was’. Het lichaam van de overledene zou vrijdag later worden overgebracht naar een stadion en de Grote Moskee, alvorens te worden begraven in het geboortedorp van Conte ongeveer honderd kilometer van Conakry.
In het parlementsgebouw waren ook de presidenten van Sierra Leone, Liberia en Guinee–Bissau aanwezig. De Afrikaanse Unie had voorzitter Jean Ping afgevaardigd.
Inmiddels lijkt de politieke situatie zich te stabiliseren. De premier van Guinee, Ahmed Tidiane Souaré, en ongeveer dertig andere leden van de regering gaven zich donderdag over aan de Nationale Raad voor Democratie en Ontwikkeling onder leiding van kapitein Moussa Camara. De raad nam dinsdag de macht in het land over. Souaré was sinds de staatsgreep niet meer in het openbaar gezien.
Camara had de premier opgeroepen om zich binnen 24 uur te melden. Hij zei donderdag in een radiotoespraak dat hij zich na de staatsgreep als president van het land beschouwt. Hij kondigde eerder presidentsverkiezingen aan voor eind 2010.
Het West–Afrikaanse land heeft sinds de onafhankelijkheid van Frankrijk in 1958 slechts twee staatshoofden gehad. Conté nam in 1984 met een staatsgreep de macht over van zijn voorganger, en won de verkiezingen in 1993, 1998 en 2003. Alle verkiezingsoverwinningen werden gekenmerkt door ernstige fraude. In 2003 won Conté met 95 procent van de stemmen, hoewel hij zeer impopulair was.