AEL wil deelnemen aan Belgische verkiezingen
De aanhouding van voorman Abou Jahjah van de radicale Arabisch-Europese Liga (AEL) in Antwerpen leidt niet tot uitschakeling van de beweging. Volgens hun tweede man Azzuz zal de AEL maandag doorgaan met burgerpatrouilles om de Antwerpse politie te controleren op mogelijk racisme tegen jonge Marokkanen. Daarnaast blijft de organisatie deelname aan de Kamerverkiezingen van volgend jaar voorbereiden.
Op de Vlaamse publieke televisiezender VRT herhaalde Azzuz dat justitie in Antwerpen nauwelijks bewijzen heeft tegen „politiek gevangene” Abou Jahjah. Hij verwacht dat deze dinsdag weer op vrije voeten komt. De organisatie zal overigens maandag officiële klachten wegens smaad indienen tegen de Belgische premier Verhofstadt en minister Duquesne van Binnenlandse Zaken.
Zij zijn volgens Azzuz buiten hun boekje gegaan door de AEL in het parlement te omschrijven als „criminele organisatie.” Ook misbruikten zij hun macht door de aanhouding al enkele uren voordien aan te kondigen. Azzuz ontkent dat grote Arabische financiers achter de AEL zitten. „Ons geld is alleen afkomstig van onze leden.” Justitie in Antwerpen onderzoekt momenteel hoe de financiële stromen bij de AEL verlopen.
Op verscheidene plaatsen in België zijn zondag bij AEL-leden huiszoekingen verricht. In Charleroi werd de woning van de penningmeester van de organisatie doorzocht, aldus advocaat Michael Verstraeten die Abou Jahjah verdedigt. Ook bij de broer van de AEL-leider is een huiszoeking uitgevoerd. Volgens de raadsman zijn computers, mobiele telefoons en rekeningafschriften in beslag genomen. Hij verklaarde verder dat de pers binnenkort inzage krijgt in de financiering van het AEL.
Azzuz had eind 2000 een onverkiesbare plaats op de lijst van de Vlaamse socialisten (sp.a) bij de gemeenteraadsverkiezingen in Temse bij Antwerpen. Hij zegt zelf te zijn opgestapt. Sp.a-voorzitter Janssens zegt Azzuz uit de partij hebben laten zetten. Hij omschrijft hem en Abou Jahjah als „politieke pyromanen, die alle kansen voor migrantenjongeren bederven.” „Zo zien organisaties van gematigde allochtonen dat zelf ook.”
Janssens is het overigens eens met voorman Dewinter van het extreemrechtse Vlaams Blok in Antwerpen dat justitie Abou Jahjah al in april na rellen bij een demonstratie tegen Israël had moeten aanhouden. Hij werd donderdag opgepakt op verdenking rellen te hebben aangesticht na de dood van een Belg van Marokkaanse origine. Dewinter zal maandag in de gemeenteraad van Antwerpen een voorstel indienen om de burgerpatrouilles van de AEL onmiddellijk te verbieden.
De Blok-aanvoerder zei in een debat op de VRT dat hij geen tegenstander is van „integratie van diegenen die zich aan onze normen en waarden aanpassen.” „Abou Jahjah moet echter worden geïsoleerd en teruggestuurd naar Libanon. Hij is hier alleen naar toe gekomen om de problemen van het Midden-Oosten naar Antwerpen te exporteren.” Dewinter zegt dat Egyptische financiers achter de AEL zitten. Ook vindt hij het verdacht dat Abou Jahjah, die een Belgisch en Libanees paspoort heeft, regelmatig de Syrische ambassade in België bezoekt.
Vlaams regiominister van Welzijn Vogels van de groene partij Agalev heeft kritiek op de aanhouding van Abou Jahjah. Evenals veel andere partijleden vindt zij dat de klachten tegen Abou Jahjah te licht zijn om hem langdurig vast te houden. Volgens haar blijven veel voetbalvandalen met dezelfde aanklachten vaak buiten schot. Vogels wil evenals Janssens een pact sluiten met alle gematigde migrantenorganisaties over rechten en plichten bij integratie.