Buitenland

Rwanda eist vertrek Del Ponte

De regering van het Midden-Afrikaanse Rwanda eist het vertrek van de hoofdaanklaagster van het Rwanda-tribunaal, Carla Del Ponte.

ANP
29 November 2002 23:05Gewijzigd op 13 November 2020 23:59

Het Franse dagblad Le Monde meldde vrijdag dat volgens het regime in Rwanda Del Ponte haar „morele autoriteit” heeft verloren. Del Ponte bekleedt dezelfde functie voor het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag.

De verhouding tussen het in het Tanzaniaanse Arusha gevestigde tribunaal en de regering in de Rwandese hoofdstad Kigali is verder verslechterd, doordat Del Ponte op 18 november in Den Haag met leden van de Rwandese oppositie heeft gesproken. Het bewind in Kigali is razend over de besprekingen. Del Ponte „heeft zich ingelaten met juist die mensen die onderwerp zouden moeten zijn van haar onderzoeken en vervolgingen (…), mensen die in hun ideologie en in de praktijk genocide nastreven.”

Del Ponte sprak met afgevaardigden van de oppositie tegen het militaire bewind van generaal Kagamé in Rwanda. Die opposanten zouden volgens Del Ponte geen banden hebben met plegers van de volkerenmoord van 1994, maar Kigali bestrijdt dat. De aanklaagster zou leden hebben ontvangen van gewapende groepen, de Democratische Bevrijdingskrachten (FDLR) en het Bevrijdingsleger (ALIR), die Kagamés regering heeft ingedeeld bij de plegers van volkerenmoord.

Rwanda’s eis kan het werk van het tribunaal opnieuw verlammen. De regering verhinderde begin dit jaar wekenlang dat Rwandezen in Arusha gingen getuigen, waardoor de processen niet verder konden.

Generaal Kagamé is de leider van de Tutsi-guerrillabeweging die in 1994 het land vanuit Uganda veroverde. Dat maakte een einde aan een van de gruwelijkste misdaden van de moderne geschiedenis, de op 7 april 1994 gestarte poging de minderheid van de Tutsi’s van Rwanda uit te roeien. De wraak van de Tutsi-heersers is niet uitgebleven en leden van de Hutu-meerderheid verwijten het tribunaal alleen maar aandacht te hebben voor misdaden tegen Tutsi’s.

Er werden tussen de 500.000 en een miljoen mensen in hoog tempo afgeslacht. Het was volgens waarnemers „de meest efficiënte moordcampagne van de 20e eeuw”, met zeker 250.000 doden in de eerste twee weken. Na de slachtingen kwam er internationale daadkracht met de opvang van vluchtelingen en de oprichting van het Rwanda-tribunaal.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer