Reacties
De drukte rond de komende feestdagen heeft haar invloed op gezinnen, op het werk en op de ambten.
Het is wel even organiseren voor moeder Appelman uit Dirksland om de zes kinderen op tijd bij de kerstvieringen te krijgen. Vooral in de week voor Kerst is het druk. „We hollen van de ene kerstdag naar de andere.”Maandag gingen de kinderen, grotendeels van basisschoolleeftijd, naar kerstcatechisatie. „Woensdagochtend was het voor m’n jongste op de kleuterschool kerstdag. Gisteravond vierden de groepen 3 tot 8 van de basisschool Kerst.”
Ook is het belangrijk dat elk kind de stukken die hij moet zingen of opzeggen uit z’n hoofd kent. Toch ervaart R. Appelman niet veel stress. „Natuurlijk is het een volle week. En soms is het uit school racen om bij de kerk te zijn. Gelukkig is daar oppas, dat is fijn. En thuis past soms onze oudste, die het voortgezet onderwijs zit, op.”
Richard Buitenhuis, echtgenoot van panfluitiste Noortje van Middelkoop, vindt de kerstdagen niet bijzonder druk. „Ik kan het goed combineren met mijn werk.”
Buitenhuis werkt bij Infor in Barneveld, het voormalige softwarebedrijf Baan. Zijn werk is flexibel in te vullen. „Zo was ik gisteren eerder thuis. Of ik neem een snippermiddag op. Mijn vrouw moest gisteren om halfvier weg voor een concert in Nijkerk. Doordeweeks kunnen koren niet zo vroeg beginnen. Dat is voor ons ook voordelig.”
Noortje van Middelkoop geeft deze week drie concerten en volgende week nog eens drie. Vroeger waren dat vier of vijf concerten in de week, aldus Buitenhuis. Het aantal is teruggebracht. Het echtpaar heeft vier kinderen; de jongste is net geboren. „Daarom doen we rustiger aan. Zo hebben we geen oppas nodig tijdens de kerstperiode.”
Voor de hervormde predikant ds. M. Baan uit Nijkerk zijn de feestdagen een „tiendaagse veldtocht. Tien tot dertien keer preken, spreken op de kerstviering van de zondagsschool: een week van zeventig uur is heel gewoon. Voor mij zijn het nachtjes van vijf of zes uur slapen.”
„Bovendien wordt ziekte ook niet afgeschaft in deze dagen”, aldus de predikant. Ook begrafenissen komen onverwacht. Volgens ds. Baan trouwen stellen wel eens aan het eind van het jaar omdat het fiscaal voordeel oplevert. „Ik ken gemeenten die hebben afgesproken dat er in deze dagen niet kerkelijk getrouwd kan worden.”
Na Nieuwjaar begint voor de predikant pas Kerst, „wat de rust betreft. Veel predikanten preken de zondag na Nieuwjaar in een andere gemeente. Dan hoeven ze eindelijk geen nieuwe preek voor te bereiden.”
De predikant ziet ook mooie kanten. „Als je ’s ochtends vroeg op reis bent naar een gemeente, ben je vaak de enige op de weg. Als het sneeuwt, is dat nog ongerept, en je ziet de opgaande zon: prachtig.”