Buitenland

Ingetogen uitvaart Belgische Marokkaan

Duizenden allochtone Antwerpenaren hebben vrijdag op ingetogen manier afscheid genomen van Mohammed Achrak, de jonge Belgische Marokkaan die dinsdagmiddag op straat om nog steeds onopgehelderde redenen werd doodgeschoten door een oudere Belg. Rellen bleven uit.

ANP
29 November 2002 21:43Gewijzigd op 13 November 2020 23:58

De herdenking, die ongeveer twee uur duurde, vond plaats in een sporthal, vlak bij het Antwerpse Sportpaleis. De hal puilde uit en ook buiten op een groot veld stonden mensen samengepakt. Imams uit Brussel en de deelgemeente Borgerhout, waar de schietpartij plaatsvond, namen het woord om naast gebeden vooral verzoenende woorden uit te spreken.

De familie had gevraagd om „sereniteit.” Ook Satif, een jongere broer van het slachtoffer, sprak de menigte toe. Onder hen waren burgemeester Leona Detiège van Antwerpen met enkele wethouders, een handjevol Vlaamse ministers, en voorzitter (en Antwerps gemeenteraadslid) Janssens van de Vlaamse socialisten.

Satif en zijn vader gingen na de plechtigheid zittend op de lijkwagen met de kist langs een haag van mensen op weg naar de Antwerpse Ring. Mohammed wordt begraven in Marokko.

Beiden riepen de mensen, jong en oud en vooral mannen, op tot rust, kalmte en respect. „We zijn één volk, zwart of wit, Marokkaan of Belg, moslim of niet-moslim”, zei Satif. „Mohammed zou niet willen dat zijn levensdroom wordt vernietigd door nog meer geweld.”

Hij liet niet na een beroep te doen op het stadsbestuur om vergeving te vragen voor de heethoofdige betogers van eerder deze week. Dinsdagavond na de schietpartij en ook woensdag nog was Borgerhout het toneel van rellen, waarbij de massaal opgetrommelde politie jonge allochtonen in toom probeerde te houden. De politie was tijdens de herdenking opvallend afwezig. Pas later bewezen motoragenten en in de lucht een helikopter dat zij wel degelijk in een oogje in het zeil hielden.

Een eigen ordedienst van tientallen leden, met een witte band om de bovenarm, leidde de plechtigheid in goede banen. Die eindigde buiten de hal met een symbolisch eerbetoon aan het slachtoffer.

De spilfiguur rond de rellen, voorman Dyad Abou Jahjah van de radicale Arabisch-Europese Liga (AEL), moest verstek laten gaan. Hij blijft na zijn aanhouding, donderdagavond, voorlopig vastzitten op verdenking van „weerspannigheid in bende, mishandeling van een agent en belemmering van het verkeer.” De liga wil ook haar vleugels uitslaan naar Nederland. „Het is zeker niet zo dat dit aan onze aandacht ontsnapt”, zei minister Donner van Justitie, na EU-beraad in Brussel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer