Renteverlaging ECB zit eraan te komen
In een week waarin de macro-economische cijfers de beurzen opstuwden, is de druk op de ECB om de rente te verlagen alleen maar groter geworden. De Europese Centrale Bank lijkt aan deze oproep gehoor te geven.
Verschillende ECB-bestuurders gaven dinsdag wederom aan dat de inflatievooruitzichten, tot nu toe de reden voor de ECB om de rente niet te verlagen, voor de middellange termijn gematigd zijn. Volgens Stroeve worden de financiële markten hiermee voorbereid op een renteverlaging.
De overgrote meerderheid van de analisten verwacht een verlaging van 0,5 procentpunt. De kans bestaat echter dat de ECB het bij een verlaging van 0,25 procentpunt laat. Dit om de komende maanden nog munitie achter de hand te hebben, mocht de Europese economie verder verslechteren. Ook heeft de ECB al meerdere malen bewezen niet gevoelig te zijn voor externe druk.
Een eerste bewijs dat de afnemende inflatieangst van de ECB op zijn plaats is, werd maandag al gepubliceerd. De Duitse inflatie daalde in november met 0,4, waarmee de jaarlijkse mutatie afnam tot 1,1 procent. Vooral verse etenswaren en olieproducten daalden sterk in prijs.
Later op de dinsdag werd de groei van het Amerikaanse bruto binnenlands product in het derde kwartaal opwaarts herzien naar 4,0 procent op jaarbasis. Eerder werd nog een toename van 3,1 procent op jaarbasis gemeld. De opwaartse herziening was het gevolg van groter dan eerder gemelde bedrijfsvoorraden en overheidsuitgaven. De oorlog tegen het terrorisme en de uitgaven voor de binnenlandse veiligheid hebben tot fors hogere overheidsuitgaven geleid.
Dat de groei van de Amerikaanse economie nog altijd onevenwichtig is, bleek wel uit het feit dat de groei voor driekwart was te danken aan de consumptie van gezinnen. Deze groeide in het derde kwartaal met 4,1 procent op jaarbasis. Deze hoge groei van de particuliere consumptie zal het komende kwartaal ook afzwakken, hetgeen ook tot uiting komt in de groeiprognoses voor het vierde kwartaal.
Ook het consumentenvertrouwen zit in de VS in de lift. De vertrouwensindicator voor de maand november steeg fors, zij het wel iets minder dan werd verwacht.
Woensdag vond een kleine rally plaats op de aandelenbeurzen als gevolg van de per saldo positieve macro-economische cijfers uit de VS. Waar de macro-economische cijfers eerder een aantal maanden zwak waren, lijken deze nu de markt steeds positief te verrassen. De orders voor duurzame goederen namen in november sterk toe, vooral de toename van de ”non-defence capital goods” (goede indicator voor de winstontwikkeling in het bedrijfsleven) was hoopgevend. Ook steeg de Chicago-inkoopmanagersindex aanzienlijk, waarbij vooral de deelindex voor nieuwe orders fors toenam.
Gisteren bleek dat het vertrouwen onder de Europese consumenten en producenten fors onder druk ligt. Het consumentenvertrouwen daalde licht, terwijl het producentenvertrouwen een kleine toename vertoonde. Beide indices liggen echter op een zeer laag niveau. Ook maakte Eurostat een voorlopige inschatting van de inflatie over de maand oktober bekend. Deze kwam met 2,2 procent licht onder de verwachting uit.
De nieuwe week wordt maandag geopend met een interessant macro-economisch cijfer uit de VS, namelijk de inkoopmanagersindex voor de industrie. Na een scherp herstel van de index gedurende het voorjaar zakte de zeer goede voorspeller van het Amerikaanse bbp gedurende de zomermaanden weer richting de 50 punten, de scheidslijn tussen groei en krimp in de industrie. In september en oktober belandde de index zelfs twee maanden onder die magische grens.
Voor de maand november wordt echter weer gerekend op een herstel. Een pril herstel op de aandelenbeurzen en uitstel van een eventuele oorlog met Irak -de wapeninspecteurs van de VN zijn ten slotte toegelaten- zullen het vertrouwen onder de inkoopmanagers goed doen. Hoopgevend is ook de fors gestegen deelindex voor nieuwe orders van de Chicago-inkoopmanagersindex die afgelopen week werd gerapporteerd.
Of de stijging van de orders voor duurzame goederen zal worden gevolgd door een stijging van de orders voor niet-duurzame goederen zal woensdag blijken bij de publicatie van de fabrieksorders (orders voor duurzame en niet-duurzame goederen). De voortekenen zijn hoopgevend. De verwachting is dat na de scherpe daling van de orders in september er in oktober een behoorlijke stijging wordt gerapporteerd.
Vrijdagmiddag wordt ten slotte het Amerikaanse arbeidsmarktrapport gepubliceerd. Het aantal aanvragen voor nieuwe werkloosheidsuitkeringen vertoont al een aantal weken een dalende trend, hetgeen in de historie telkens heeft gewezen op een verbeterende arbeidsmarkt. Met de economische groei die de Amerikaanse economie de afgelopen vier kwartalen al heeft gekend, is het de verwachting dat de arbeidsmarkt in de VS niet (veel) verder zal verslechteren. Verwacht wordt dat de werkloosheid (als percentage van de beroepsbevolking) een lichte stijging tot 5,8 procent zal vertonen.
Deze rubriek komt tot stand in samenwerking met effectenbank Stroeve.