Ouders ontspoorde kinderen aanpakken zinloos
Het wordt hoog tijd dat de Nederlandse overheid stopt met roepen om straf voor ontspoorde jonge kinderen en hun ouders, want dat werkt niet. Alleen gerichte interventies die de risicofactoren in individuele gevallen aanpakken, werken.
Dat stelt Corine de Ruiter, hoogleraar Forensische psychologie aan de Universiteit Maastricht (UM) op basis van landelijk onderzoek. Minister Hirsch Ballin van Justitie wil de ouders desnoods straffen door de kinderbijslag in te trekken. De Ruiter stelt dat veel meer factoren bepalen of kinderen op het slechte pad terechtkomen en dat je daarvoor de ouders niet alleen verantwoordelijk kunt stellen.De Ruiter onderzocht samen met andere onderzoekers twee jaar lang risicofactoren bij 146 kinderen onder de 12 jaar die voor het eerst door de politie gearresteerd werden.
Het onderzoek richtte zich op kinderen en hun ouders en leerkrachten in de regio’s Utrecht, Gelderland-Midden en Rotterdam–Rijnmond. De kinderen waren opgepakt wegens diefstal, overlast of vandalisme.
Deze kinderen hebben vaak een leerachterstand, zijn getraumatiseerd en gaan om met verkeerde vriendjes. Hun ouders kunnen de stress van alledag niet aan en wonen in een achterstandswijk. Zij zijn niet goed in het opvoeden van kinderen, aldus het onderzoek.
Nadat de kinderen waren opgepakt, is met hen en hun gezinnen niets gebeurd. De ouders kregen geen ondersteuning bij de opvoeding, de kinderen kregen geen hulp vanwege de slechte schoolprestaties. „Dit type interventies, gericht op risicofactoren, is in het buitenland al bewezen effectief gebleken in het terugdringen van de jeugdcriminaliteit", aldus De Ruiter.