Australië wil preventieve aanvallen wettigen
De regels uit het handvest van de Verenigde Naties zijn verouderd en moeten worden aangepast voor „de oorlog tegen het terrorisme”. Dit meent de Australische premier John Howard. Zijn minister van Defensie wil „preventieve aanvallen” legaal maken in de internationale regelgeving.
Howard zei vrijdag dat de stukken van de VN zijn opgesteld om een oorlog zoals de Tweede Wereldoorlog te voorkomen. De regels zijn dus minder flexibel en geëigend voor de huidige omstandigheden. Defensieminster Robert Hill denkt aan de verruiming van het begrip zelfverdediging. Dat zou ook preventieve aanvallen moeten behelzen.
Zelfverdediging houdt volgens Hill altijd al in dat men zich mag verdedigen voordat de gevolgen van een reeds ingezette aanval merkbaar zijn. Maar bij aanvallen met massavernietigingswapens is zelfverdediding een loos begrip omdat men niet meer in staat is terug te slaan zodra de aanval is begonnen.
Hill wil daarom nieuwe definities en formuleringen voor zelfverdediging in deze tijd van „onconventionele oorlogsvoering, massavernietigingswapens en internationaal terrorisme”.
De VS hebben al een doctrine voor eigen gebruik ingevoerd die „preventieve aanvallen” zegent. Het land dreigt bijvoorbeeld Irak aan te vallen omdat het land ooit eens een aanval zou kunnen doen met massavernietigingswapens.
Australië is een van de bondgenoten in de oorlog tegen het terrorisme, die de Amerikaanse president Bush heeft uitgeroepen na de aanslagen in zijn land in september 2001.