Nieuwe Afghanistan-top in Bonn
Een jaar na de conferentie die het einde bezegelde van meer dan twintig jaar oorlog in Afghanistan, komen de hoofdrolspelers maandag opnieuw bijeen in Duitsland. De internationale bijeenkomst moet Afghanistan weer in de middelpunt van de belangstelling plaatsen.
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken organiseert de eendaagse bijeenkomst om de resultaten van het afgelopen jaar te evalueren terwijl een oorlog in Irak mogelijk voor de deur staat. „We moeten voorkomen dat Afghanistan vanwege ander conflicten wordt vergeten”, zei Fischer. Indien we het terrorisme willen verslaan, moeten we landen zoals Afghanistan een toekomst bieden aldus Fischer.
De bijeenkomst op de Petersberg bij Bonn is geen donorconferentie zoals die eerder dit jaar in Tokio werd gehouden. Het is een bijeenkomst om de akkoorden van een jaar geleden waar nodig nader uit te werken en nieuwe onderwerpen aan te snijden.
Vorig jaar zorgde het conclaaf op de Petersberg voor overeenkomst over de deling van macht tussen etnische groepen, over de samenstelling van een interim-regering, over de stationering van een internationale vredesmacht in de hoofdstad Kabul (ISAF) en over een schema voor verkiezingen in 2004.
Aan tafel zitten nu de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie, afgevaardigden van die unie, regionale leiders en regeringsfunctionarissen uit Afghanistan inclusief president Hamid Karzai. Ze bespreken vooral de gebrekkige veiligheid, een nieuwe grondwet, vluchtelingenstromen, de positie van de vrouw, drugssmokkel en de ontwikkeling van de rechterlijke macht en democratische instellingen.
Afghanistan is nog steeds een uiterst gewelddadig land. Een basisvoorwaarde voor verdere ontwikkeling is echter veiligheid, maar die ontbreekt buiten Kabul.
Lokale hoofdmannen houden hun eigen legers op de been en bestrijden elkaar geregeld. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch schaarde zich in een recent rapport achter Karzai’s herhaalde smeekbedes om de vredesmacht ook buiten Kabul te laten optreden. Dat is evenel door Duitsland vooraf uitgesloten. Duitsland en Nederland nemen in februari het bevel van ISAF over maar zullen zich niet buiten de hoofdstad wagen.