Nog geen resultaat op VN-top Poznan
De VN-klimaattop in Poznan dreigt afgesloten te worden zonder de noodzakelijke stappen in de strijd tegen de opwarming van de aarde. „Dit is een verloren jaar voor het klimaat.”
Dat meldde de internationale klimaatkoepel (CAN) vrijdag in zijn persbericht op de VN-klimaattop in Poznan.Vannacht zijn de onderhandelingen verdergegaan. Volgens SGP-CU-Europarlementariër Blokland was nog geen overeenstemming bereikt over de ondergrondse opslag van koolstofdioxide. Ook de compensatiemaatregelen die westerse industrielanden moeten uitvoeren in derdewereldlanden vormden nog een struikelblok.
Daarnaast constateerden de ontwikkelingslanden dat de kas voor het adaptatiefonds nog steeds leeg is. „Die landen zouden een blanco cheque willen, maar wij willen eerst plannen zien”, aldus Blokland. Met geld uit dat nieuwe fonds zouden de ontwikkelingslanden de nadelige gevolgen van de klimaatverandering kunnen opvangen.
De EU kon gisteren het verschil niet maken. Het huidige voorstel van de EU, gisteren in Brussel overeengekomen, voorziet onder meer in een verlaging in de uitstoot van broeikasgassen van 20 procent in 2020. Dat is een stap in de goede richting, maar het gaat niet ver genoeg om in de pas te lopen met het akkoord dat vorig jaar gesloten is op de VN-klimaattop op Bali. Daar was afgesproken om de uitstoot van broeikasgassen met 25 tot 40 procent te verlagen tot 2020. Om het verschil tussen 20 en 25 procent te overbruggen, kopen de Europese lidstaten het teveel aan uitstoot van broeikasgassen af buiten Europa.
Ook zal de EU de komende tien jaar slechts een klein deel van de emissierechten veilen. Alleen de energiesector moet 100 procent van zijn uitstoot van broeikasgassen compenseren. Voor de ontwikkelingslanden reserveert de EU te weinig geld, waardoor het adaptatiefonds in gevaar komt.
Het afgezwakte Europese voorstel is het gevolg van de opstelling van Polen, Duitsland en Italië. Die landen hopen op deze wijze hun industrie te beschermen.
Toch beschouwt Yvo de Boer, directeur van het VN-klimaatbureau, de EU-klimaatovereenkomst als een richtinggevende boodschap, die moeilijke struikelblokken tijdens de onderhandelingen uit de weg kan ruimen. „Hier wachtte de wereld op in Poznan. Dit levert een bijdrage om de wereld te bewegen naar een sterke en ambitieuze uitkomst volgend jaar in Kopenhagen.”
De EU is niet de enige partij die te weinig leiderschap toont. Ook Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Japan en Rusland pogen onder de afspraken van Bali uit te komen. Maar volgens Blokland stellen zij zich tijdens de besprekingen constructief op. „Onder meer Rusland verwacht volgend jaar een akkoord te kunnen ondertekenen in Kopenhagen.”
Aan de onderhandelingen gisteren nam onder anderen ook Nobelprijswinnaar Al Gore deel, die nu tevens adviseur van Obama is. Namens Nederland zat minister Cramer (VROM) bij het overleg. Gisterenmiddag sprak Al Gore op de VN-klimaattop voor de aanwezige afgevaardigden van 189 landen.