Mugabe voert repressie dissidenten verder op
De regering van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe heeft dinsdag de repressie tegen dissidenten opgevoerd. Verscheidene actievoerders werden gearresteerd en de oproerpolitie trad met harde hand op tegen betogers. Dat meldde de mensenrechtenorganisatie Solidarity Peace Trust.
De Amerikaanse president George Bush veroordeelde het bewind van Mugabe als tirannie en zei dat het de hoogste tijd is dat de Zimbabwaanse president aftreedt. Bush wees erop dat er op het gehele Afrikaanse continent wordt gepleit voor het vertrek van de Zimbabwaanse leider. Eerder riep de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, al op tot het aftreden van Mugabe. Ook de Keniaanse premier Raila Odinga en de Britse premier Gordon Brown drongen aan op zijn vertrek.Brian Raftopoulos van Solidarity Peace Trust zei op een persconferentie in Zuid-Afrika dat de Zimbabwaanse oproerpolitie op gewelddadige wijze demonstranten heeft verspreid en dat verscheidene betogers zijn opgepakt. Raftopoulos voorspelde dat de repressie heviger zal worden als de politieke impasse voortduurt.
De voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan zei dinsdag dat de overheid in Zimbabwe niet meer functioneert. Zo’n 4 tot 5 miljoen inwoners beschikken niet meer over basisvoorzieningen als voeding en onderdak. Drie miljoen Zimbabwanen zijn naar Zuid-Afrika uitgeweken.
De Zimbabwaanse minister van Informatie, Sikhanyiso Ndlovu, reageerde met vuige taal richting de buitenlandse leiders. Ze moeten hun „vuile” mond houden, zei de bewindsman dinsdag.
Mugabe stemde in september in principe in met een machtsdeling met oppositieleider Morgan Tsvangirai, maar daarna liepen de onderhandelingen stuk op onverenigbare eisen van beide partijen.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) liet ondertussen weten dat bijna 600 mensen in Zimbabwe zijn gestorven aan cholera. De organisatie zei uit te gaan van mogelijk 60.000 besmette mensen.
Minister Sikhanyiso Ndlovu verweet de WHO de cholera te misbruiken om „een wig te drijven” tussen de bevolking en de regering. Ndlovu stelde dat de epidemie het gevolg is van westerse sancties. Ook zei hij dat de epidemie grotendeels onder controle is.
Inmiddels zijn ook in de buurlanden Zuid-Afrika en Botswana choleragevallen gemeld. Mogelijk gaat het daarbij om een combinatie van besmettingen van eigen bodem en gevallen uit Zimbabwe.
Cholera is in zuidelijk Afrika niet ongewoon. Volgens deskundigen draagt de economische malaise in Zimbabwe, die gepaard gaat met ondervoeding en slechte voeding, duidelijk aan de epidemie bij.