Unicef vreest meer doden door cholera in Zimbabwe
Als niet snel hulp wordt geboden, sterven er de komende weken mogelijk honderden mensen in Zimbabwe door cholera. Dat heeft het hoofd van het VN-kinderfonds Unicef in Zimbabwe, Roeland Monasch, zondag gezegd tegenover de BBC.
Tot dusver zijn volgens Zimbabwe al bijna zeshonderd mensen bezweken aan de cholera-epidemie. Hulporganisaties vrezen dat dit aantal waarschijnlijk al hoger ligt. Monasch zei te vrezen dat het aantal doden snel kan stijgen tot 2700. Hij verwacht dat er de komende weken mogelijk 60.000 nieuwe cholerapatiënten bijkomen.Cholera is een infectieziekte die wordt overgebracht via besmet water. Door overgeven en heftige diarree overlijden patiënten aan uitdroging. Gebrek aan schoon drinkwater, hygiëne en medicijnen in de vluchtelingenkampen leidt ertoe dat de ziekte zich snel verspreidt.
De Nederlandse regering geeft Unicef 3 miljoen euro om maatregelen te nemen ter voorkoming van cholera, aldus een woordvoerster van het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking zondag. „De situatie is verschrikkelijk”, aldus minister Bert Koenders van Ontwikkelingsamenwerking.
President Robert Mugabe van Zimbabwe kan de crisis in zijn land niet oplossen. Dat heeft de voormalige chef van de Verenigde Naties, Kofi Annan, zondag gezegd namens een internationale groep van voormalige staatslieden.
„Er is grote teleurstelling over het huidige leiderschap. Deze regering heeft niet laten zien dat ze in staat is om het land uit de crisis te leiden”, aldus Kofi Annan in een verklaring.
Hij wilde in november met de Amerikaanse ex-president Jimmy Carter het land bezoeken, maar ze kregen geen toegang.
De Britse premier Gordon Brown veroordeelde zaterdag ook al het „bloedige regime” van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe. Brown riep de internationale gemeenschap op om Mugabe te vertellen: „Genoeg is genoeg”.
Brown wees onder meer op de grote voedseltekorten in het land en de uitbraak van cholera die al honderden levens heeft gekost. Volgens de premier moet de internationale gemeenschap hulp bieden en de mensenrechten en democratie verdedigen. Het land wordt al lange tijd door economische en politieke crises geteisterd.
De aartsbisschop van het Engelse York, dr. John Sentamu, vindt dat Mugabe uit zijn functie moet worden verwijderd en voor zijn misdaden moet worden berecht in Den Haag. De aartsbisschop, tweede in de hiërarchie van de Anglicaanse Kerk, wees op de hongersnood en het machtsmisbruik.
Volgens de geestelijke moet de wereld in actie komen tegen de zich verergerende humanitaire crisis. „Robert Mugabe en zijn beulen moeten nu naar Den Haag komen en verantwoording afleggen voor hun daden”, aldus de aartsbisschop in de Britse krant The Observer van zondag. In Den Haag staat al ex-president Charles Taylor van Liberia terecht voor het Speciale Hof voor Sierra Leone.