Premier bespreekt mensenrechten met president Kazachastan
Premier Balkenende heeft woensdag een onderhoud gehad met president Nazarbajev van Kazachstan, die voor een tweedaags bezoek in Nederland is. Het gesprek stond vooral in het teken van de economische samenwerking tussen beide landen, maar Balkenende heeft ook de mensenrechtensituatie en de democratie in de ex-Sowjetstaat ter sprake gebracht.
Kazachstan, dat ruim tien jaar geleden onafhankelijk werd, wordt door Nazarbajev dictatoriaal geregeerd. Volgens rapporten van onder meer de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa), waarvan Nederland volgend jaar voorzitter is, zouden schendingen van mensenrechten er aan de orde van de dag zijn. Leden van de oppositie worden gevangen gezet en de media worden aan banden gelegd.
Balkenende zei na afloop van het gesprek met Nazarbajev dat „ook de onderwerpen die moeilijk liggen” aan de orde zijn geweest en dat hij de opvattingen van het Nederlandse parlement over democratie en mensenrechten naar voren heeft gebracht.
Nazarbajev relativeerde van zijn kant de problemen „in onze jonge, niet perfecte democratie”. Volgens hem is Kazachstan de enige ex-Sowjetstaat die de corruptie krachtig aanpakt.
Nederland en Kazachstan hebben woensdag overeenkomsten getekend voor samenwerking op het gebied van luchtvaart en douane. Ook werd een overeenkomst ondertekend die Nederlandse bedrijven beschermt die in Kazachstan investeren. Op dit moment zijn 22 Nederlandse bedrijven in het land actief, waaronder Shell, ABN Amro en Philips.
Nazarbajev zal tijdens zijn bezoek aan Nederland ook nog worden ontvangen door de koningin. De fractie van GroenLinks heeft er kritiek op dat de omstreden president met zoveel egards wordt ontvagen. Maar Balkenende wees er woensdag op dat Nederland nu eenmaal diplomatieke betrekkingen met het land onderhoudt en dat er intensieve economische contacten zijn.