Eigen kerk voor hhg Hasselt
De hersteld hervormde gemeente van Hasselt, Rouveen, Zwolle en omstreken heeft vorige maand haar kerkgebouw aan de Oude Rijksweg in Rouveen in gebruik genomen.
De consulent van de gemeente, ds. J. G. Blom uit Nieuwleusen, preekte in de openingsdienst over 1 Thessalonicensen 5:18. Voorheen kerkte de gemeente in partycentrum De Vijverhoeve.Het monumentale kerkgebouw aan de Oude Rijksweg stamt uit 1852. Op zondag 24 oktober van dat jaar werd het door ds. G. Brunemeijer in gebruik genomen als kerk van de afgescheiden (gereformeerde) gemeente. De bouw was binnen vier maanden gerealiseerd. Om de zich uitdijende kerkgemeenschap te herbergen, volgden verschillende verbouwingen. In 1964 moest nieuwbouw het ruimtegebrek oplossen; de gereformeerde kerk vrijgemaakt betrok een nieuw gebouw aan de Esdoornlaan. Het verlaten bedehuis werd omgebouwd tot smederij en deed later dienst als magazijnruimte van een rubber- en machinehandel.
De Rouveense ondernemer G. Heinen kocht in 1996 de inmiddels vervallen kerk en bracht die terug in de oorspronkelijke staat. Vanaf 2000 werden er in dit Centrum voor Kerkmuziek zangavonden en concerten georganiseerd. Omdat dat financieel niet langer haalbaar bleek, besloot Heinen de geheel gerestaureerde kerk van de hand te doen. Hij bood het -inclusief het orgel en de overige inventaris- de hersteld hervormde gemeente te koop aan.
In de kerk, die is voorzien van een nieuwe galerij, is plaats voor ruim 350 kerkgangers. Verder is er ruimte voor catechisatie, Bijbelkring en andere verenigingsactiviteiten.
Kerk cgk Veenendaal geopend
De christelijke gereformeerde Pniëlkerk van Veenendaal heeft vrijdag haar nieuwe kerkgebouw officieel in gebruik genomen.
De gemeente kerkte sinds de zomer al in het gebouw, in verband met de verkoop van het vorige pand. De kerkenraad wachtte met de officiële opening totdat de banken waren geplaatst.
Ds. H. H. Klomp preekte uit Haggaï 2:10: „De heerlijkheid van dit laatste huis zal groter worden dan van het eerste, zegt de Heere der heirscharen.” Het thema van de overdenking was ”Geen heimwee naar vroeger”.
Architect J. Huibers droeg vervolgens de verantwoordelijkheid voor het kerkgebouw over aan de commissie nieuwbouw, die op haar beurt de kerkenraad eigenaar van het gebouw maakte.
Verder spraken ds. C. Westerink te Bennekom namens de classis Amersfoort, ds. D. van der Zwaag, eveneens predikant van de Pniëlkerk in Veenendaal, en J. van der Vinne, directeur van het Landelijk Dienstencentrum. Het dienstencentrum heeft nu ook een plekje in het gebouw.
Nieuwe kerk hhg Papendrecht
De hersteld hervormde gemeente van Papendrecht heeft vorige week haar kerkgebouw in gebruik genomen. Dat gebeurde in een dienst waarin ds. C. M. Visser uit Hardinxveld-Giessendam voorging. De kerk kreeg de naam Eben-Haëzer.
Het kerkgebouw aan de Veerdam in Papendrecht is 42 jaar eigendom geweest van de Rooms-Katholieke Kerk. In 1967 werd het gebouw aan de lokale overheid verkocht en daarna in gebruik genomen als koninkrijkszaal van de Jehova’s getuigen. Dit jaar werd het eigendom van de hersteld hervormde gemeente. De hersteld hervormde gemeente van Papendrecht telt ongeveer 210 leden.
Knapenvereniging Huizen 100 jaar
De Hervormde Knapenvereniging Spreuken 22:6 in Huizen bestaat dit jaar honderd jaar. De vereniging werd in 1908 opgericht op initiatief van de toenmalige jongelingsvereniging Samuël. De vereniging, die bedoeld is voor jongens van twaalf tot zestien jaar, groeide uit van 18 leden toen tot 180 leden nu, verdeeld over twaalf afdelingen.
Iedere zondag van 12.00 uur tot 13.00 uur komen de jongens samen voor Bijbelstudie en ontspanning. De Bijbelstudie vormt de kern. Naast de zondagse bijeenkomsten wordt er jaarlijks een kampweek georganiseerd waaraan zo’n honderd jongens aan deelnemen. Verder staan er ieder jaar een voetbaltoernooi, een gezellige dag uit en een jaarvergadering in november op de agenda.
Zaterdag werd er een reünie georganiseerd. Zondag zal er een dankdienst worden gehouden in de Oude Kerk van Huizen waarin ds. C. G. Geluk zal voorgaan.
Gg Andijk 75 jaar
Op 19 oktober 1933 werd de gereformeerde gemeente te Andijk geïnstitueerd. Vanavond wordt dat feit herdacht tijdens een kerkdienst waarin consulent ds. G. Heijkamp uit Enkhuizen voorgaat.
Aanleiding voor het institueren van de gemeente was destijds de afstand tussen Enkhuizen en Andijk, die door steeds meer gemeenteleden met paard-en-wagen of met het openbaar vervoer moest worden afgelegd. De eerste bijeenkomsten van de Andijkers waren in een schuur en een schoolgebouw. Later werd er een eigen kerk gebouwd.
Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de gemeente zal er een brochure worden uitgegeven. Daarin worden onder andere een beschrijving van driekwarteeuw gemeenteleven en de herdenkingsdienst opgenomen. Begin 2009 zal deze brochure verschijnen.
Het ledental van de kleine Noord-Hollandse gemeente is momenteel zeventig, waarvan ongeveer de helft doopleden. Door de toenemende vergrijzing van de gemeente loopt het aantal leden geleidelijk terug. Tussen de laatste doopdienst in de afgelopen zomer en die daarvoor liggen ruim drie jaren.
Met de gereformeerde gemeente van Enkhuizen worden gekeken naar de mogelijkheden om samen te gaan. De jonge leden gaan al sinds jaar en dag in Enkhuizen naar de vereniging en de catechisatie.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.