Bijna heel Venetië staat blank
Als er één stad is waar een beetje meer of minder water niet zou uitmoeten maken, is het Venetië wel. De Italiaanse stad, die veel straten van water heeft, kampt echter wel met problemen. Hij staat blank. Op zich niets bijzonders. Het gebeurt wel vaker dat de grachten buiten hun oevers treden. Echter, nu is de hoogste waterstand gemeten in meer dan twintig jaar.
De waterstand steeg gisteren tot 156 centimeter boven normaal, 2 centimeter minder dan in 1986. Op de wereldberoemde Piazza San Marco stond het water rond het middaguur circa 80 centimeter hoog, wat betekent dat kinderen er al niet meer kunnen lopen zonder kopje onder te gaan.Burgemeester Massimo Cacciari vroeg de Venetianen om thuis te blijven. Het is niet bekend hoe groot de schade is.
De Venetianen hebben in de middeleeuwen hun stad op het water gebouwd om zich vijanden van het lijf te houden, maar kregen al in het jaar 782 voor het eerst te maken met ”acqua alta”, hoog water dat de stad binnendringt.
De daarop volgende eeuwen keerde het probleem steeds weer terug: in 1240 stond het water meer dan manshoog in de straten van Venetië.
Al sinds de 19e eeuw wordt er gestudeerd op technische oplossingen voor het probleem. In 2003 werd begonnen met het project MOSE. Dit systeem van beweegbare afsluitingen moet in geval van hoog water voorkomen dat er te veel water uit de Adriatische Zee Venetië binnenstroomt.
De waterkering moet in 2011 klaar zijn en heeft de Italiaanse naam voor Mozes gekregen, omdat door middel van hem een pad werd gebaand door de Rode Zee.