Buitenland

Roemeense verkiezingen in teken crisis

Roemenië staat een moeilijke formatie te wachten na de parlementsverkiezingen die zondag worden gehouden. De mondiale financiële crisis, die ook zwaar toeslaat in de jonge EU–lidstaat, zal daarbij een grote rol spelen.

ANP
28 November 2008 17:16Gewijzigd op 14 November 2020 06:49

Uit opiniepeilingen blijkt dat geen van de partijen voldoende steun heeft om alleen te regeren. De enige zekerheid lijkt dat premier Calin Popescu Tariceanu, leider van de Nationale Liberale Partij (PNL), zal worden weggestemd. Zijn partij staat derde in de peilingen.Bovendien kan Tariceanu niet langer rekenen op de steun van president Traian Basescu, een voormalige bondgenoot die veranderd is in een bittere politieke rivaal. Basescu wijst als staatshoofd zelf een kandidaat–premier aan, over wie vervolgens wordt gestemd in het parlement.

De centrumrechtse Democratische Liberale Partij (PD–L), opgericht door Basescu, zou de grootste partij worden met circa 35 procent van de stemmen. De PD–L schuift mogelijk de EU–parlementariër en oud–premier Teodor Stolojan als premier naar voren. De Sociaal Democratische Partij (PSD) van de Roemeense minister van Buitenlandse Zaken Mircea Geoana zou kunnen rekenen op 32 procent van de stemmen. De PNL van Tariceanu ligt ver achter met 17,5 tot 20 procent van de stemmen.

De meest waarschijnlijke coalitiepartners zijn de PNL en PSD. De socialisten hebben de afgelopen jaren gedoogsteun verleend aan Tariceanu, die daardoor moest regeren zonder een stabiele meerderheid. Een coalitie tussen de PD–L en de PNL wordt uitgesloten, omdat de PD–L van Basescu een afsplitsing is van de PNL die zich sterk afzette tegen Tariceanu.

Politieke analisten verwachten dat een nieuwe regering een kort leven beschoren is, omdat de financiële crisis haar zal dwingen onpopulaire maatregelen te nemen. De krant Romania Libera schreef onlangs dat de president daarom maar beter geen premier van zijn PD–L kan voordragen. Basescu, nu nog de populairste politicus van het land, wil namelijk volgend jaar worden herkozen als president.

In Roemenië zal de financiële crisis naar verwachting 30.000 banen kosten tot het einde van het jaar. In de op de export gerichte industrie heeft een daling in orders de afgelopen weken al tot duizenden ontslagen geleid. Autofabrikanten Ford in de stad van Craiova en Renault in Pitesti hebben meerdere keren de productie voor enkele dagen gestaakt.

Dit jaar verwacht Roemenië nog een recordgroei van het bruto binnenlands product van 9,1 procent, als gevolg van een economische boom van acht jaar. Maar een flinke inzinking van de economie lijkt volgend jaar zeker. De centrale bank van Roemenië stelde zijn groeiprognose voor 2009 flink naar beneden bij.

Een nieuwe kieswet geeft de achttien miljoen kiezers in Roemenië de gelegenheid rechtstreeks op kandidaten te stemmen, in plaats van op een partijlijst. Het doel van deze hervorming was de politieke klasse van Roemenië te verjongen, die door velen wordt gezien als corrupt en incompetent. Het is echter de vraag of deze veranderingen grote invloed zullen hebben op de kiezers. Waarnemers denken dat veel Roemenen hun vertrouwen in de politiek hebben verloren en voorspellen daarom een lage opkomst bij de stembusgang.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer