Britse minister verliest inspraak in celstraffen
De Britse minister van Binnenlandse Zaken heeft niet langer het recht gevangenisstraffen opgelegd door de rechter naar eigen goeddunken te verlengen. Dat volgt uit een beslissing van de Law Lords, het hoogste rechtscollege in Groot-Brittannië meldden Britse media dinsdag.
Tot nu toe konden rechters een straf opleggen aan moordenaars, maar bleef de uiteindelijke zeggenschap over de minimale duur van de gevangenschap liggen bij de minister van Binnenlandse Zaken. De Law Lords achtten het onverenigbaar met de mensenrechten dat een politicus het laatste woord heeft in wanneer een veroordeelde moordenaar voor het eerst in aanmerking kan komen voor vervroegde vrijlating.
Minister Blunkett heeft niet geprotesteerd tegen de uitspraak van de Law Lords. Wel verklaarde de bewindsman van Binnenlandse Zaken dat hij snel nieuwe wetsvoorstellen zal indienen om ervoor te zorgen dat straffen niet te licht uitvallen. Wettelijk vastgelegde minimumstraffen zouden een uitkomst kunnen zijn, aldus Blunkett.
Tweeduizend veroordeelde moordenaars zouden volgens The Times mogelijkerwijs kunnen profiteren van de uitspraak. De hen opgelegde straffen zouden opnieuw onder loep genomen moeten worden. In 215 gevallen kan het in ieder geval leiden tot lagere straffen. Die veroordeelden moeten op last van de minister langer zitten dan de rechter had bepaald.
Afgelopen zaterdag nog verdubbelde de Britse regering de straf van de 43-jarige man die is veroordeeld voor de moord op een 8-jarig meisje. De man was door de rechtbank veroordeeld tot levenslang, wat in Groot-Brittannië neerkomt op maximaal 25 jaar. De regering verhoogde die straf tot vijftig jaar cel.
De moord op Sarah Payne schokte in juli 2000 Groot-Brittannië. Het meisje werd ontvoerd toen ze in een veld bij een dorp in Sussex speelde, niet ver van de woning van haar grootouders. Twee weken later werd haar naakte lichaam 16 kilometer verderop gevonden.