Bombay ontwaakt in slagveld
Een reeks aanslagen heeft de Indiase stad Bombay woensdagavond veranderd in een slagveld.
Donderdagmorgen bij zonsopkomst waren de gevolgen van de aanslagen pas goed te zien. Vlammen sloegen uit het dak van het prestigieuze hotel Taj Mahal. In het centrum van de stad hadden sluipschutters, militairen en antiterreureenheden zich opgesteld.De terreurdaden zijn opgeëist door een voorheen onbekende beweging, die zich de Deccan Mujahideen noemt. Wie achter de organisatie schuilgaan en waar de strijders vandaan komen, is echter niet bekend. Mogelijk is de groep verwant aan de Indiase Mujahideen, een beweging die eerder dit jaar de verantwoordelijkheid voor een aantal dodelijke terreuraanslagen in de steden Ahmadabad en Jaipur heeft geclaimd.
Bombay geldt als het financiële hart van India. De effectenbeurs is er gevestigd en veel bedrijven hebben hier hun hoofdkwartier. Bombay telt circa 16 miljoen inwoners en is de grootste stad van het land. Het is de hoofdstad van de deelstaat Maharashtra. Behalve om handel en industrie is Bombay ook bekend om zijn filmindustrie (Bollywood).
Armoede is troef in Bombay; volgens sommige gegevens leeft 60 procent van de bevolking in sloppenwijken. Tot het midden van de jaren negentig heette de metropool Bombay. Die naam was de stad gegeven door de Portugese kolonisators in de zestiende eeuw. In 1995 veranderden de autoriteiten de naam officieel in Mumbai, een hindoeïstische godin.
Terreuraanslagen India
NEW DELHI (ANP) - Het etnisch en religieus verdeelde India wordt geregeld getroffen door geweld. Een overzicht van recente bloedige aanslagen.
30 OKTOBER 2008: Bij een reeks bomaanslagen in de deelstaat Assam komen zeker 76 mensen om het leven. De meeste bommen ontploffen op plaatsen die populair zijn bij buitenlanders.
13 SEPTEMBER 2008: In de Indiase hoofdstad New Delhi worden achttien mensen gedood door een reeks bomaanslagen. De aanslagen worden opgeëist door islamitische militanten.
26 JULI 2008: Door een reeks bomaanslagen vallen in Ahmadabad, de hoofdstad van de westelijke staat Gujarat, zeker 45 doden. Meer dan 160 mensen raken gewond.
13 MEI 2008: De islamitische groep Indian Mujahedeen eist de verantwoordelijkheid op voor een reeks bomaanslagen in de stad Jaipur, waardoor zeker 63 mensen omkomen. Zeker 200 mensen raken gewond.
25 AUGUSTUS 2007: Door bomexplosies in de zuidelijke stad Hyderabad komen zeker 43 mensen om.
19 FEBRUARI 2007: Explosies en een brand in de Samjhauta-express tussen India en Pakistan eisen zeker 66 levens. Tientallen mensen raken gewond.
8 SEPTEMBER 2006: Door explosies bij een moskee in de stad Malegaon komen 31 mensen om.
11 JULI 2006: Door aanslagen op forenzentreinen komen in de stad Bombay 174 mensen om het leven. De regering houdt een separatistische groep uit Kasjmir verantwoordelijk.
1 MEI 2006: Vermeende moslimrebellen vermoorden 35 hindoes in Kasjmir.
14 APRIL 2006: Bommen kosten twaalf mensenlevens in de Jama Masjid, de grootste moskee van New Delhi.
7 MAART 2006: Bomexplosies in een heiligdom en bij het station van de tempelstad Varanasi kosten zeker vijftien mensen het leven. Radicale moslims zouden achter de aanslagen zitten.
29 OKTOBER 2005: Bommen ontploffen op twee markten en een bus in de Indiase hoofdstad Delhi. Zeker 65 personen komen om het leven. De autoriteiten houden radicale moslims uit Kasjmir verantwoordelijk.
28 JULI 2005: Bommen in de Shramjeevi-express tussen Patna en Delhi kosten twaalf mensen het leven. Bijna negentig anderen raken gewond.
AUGUSTUS 2004: In de noordoostelijke staten Assam en Nagaland ontploffen bommen, waardoor zestig personen omkomen. Lokale opstandelingen zijn verantwoordelijk voor de aanslagen.
AUGUSTUS 2003: Twee bijna gelijktijdige autobomaanslagen in Bombay kosten zestig mensen het leven.