Binnenland

Toekomst IJsselmeerziekenhuizen ongewis

Het overleg over de toekomst van de IJsselmeerziekenhuizen verkeert na dagen onderhandelen nog steeds in een impasse.

Regioredactie
27 November 2008 10:21Gewijzigd op 14 November 2020 06:48
LELYSTAD – Exterieur van het Zuiderzeeziekenhuis in Lelystad, onderdeel van de IJsselmeerziekenhuizen. Het was vanmorgen nog onduidelijk of de ziekenhuizen gered kunnen worden. Foto ANP
LELYSTAD – Exterieur van het Zuiderzeeziekenhuis in Lelystad, onderdeel van de IJsselmeerziekenhuizen. Het was vanmorgen nog onduidelijk of de ziekenhuizen gered kunnen worden. Foto ANP

De kans dat het ziekenhuis surseance van betaling aanvraagt, is nog altijd reëel.Ziekenhuis St Jansdal uit Harderwijk en de MC Groep van zorgondernemer Winter kwamen de afgelopen dagen uit de bus als voornaamste kanshebber om het ziekenhuis over te nemen. Het St Jansdal viel echter af omdat interim-bestuurder N. Hoefsmit van het ziekenhuis deze kandidaat afwees, overigens tegen de zin van zorgverzekeraar Achmea, die ook bij de onderhandelingen is betrokken. Een overname door de MC Groep bleek alleen haalbaar met een financiële injectie van Achmea ter grootte van 16,5 miljoen euro.

Woensdagochtend vroeg weigerde Achmea dit bedrag op tafel te leggen. Het aanvragen van surseance van betaling leek vervolgens een kwestie van tijd. Toch besloot het ziekenhuis gisteren in de loop van de dag de onderhandelingen met de MC Groep voort te zetten, in aanwezigheid van het ministerie van Volksgezondheid en de Nederlandse Zorgautoriteit.

Ook zakenvrouw Erbudak, die eerder het noodlijdende Slotervaartziekenhuis in Amsterdam uit het slop haalde en sindsdien deze organisatie leidt, meldde zich woensdag opnieuw als gegadigde. Onduidelijk is echter of het ziekenhuis met haar in zee wil en zo ja, in welke hoedanigheid.

Erbudak zelf zegt in staat te zijn de noodlijdende ziekenhuizen, inclusief de schuldenlast van zo’n 20 miljoen euro, over te nemen. Bronnen rond het ziekenhuis zinspelen echter op de mogelijkheid dat Erbudak wordt aangesteld als bewindvoerder, zodra de surseance van betaling is aangevraagd.

Een woordvoerster van het ziekenhuis wilde vanmorgen alleen kwijt dat de interim-directie partijen pas uitnodigt wanneer ze vooraf een plan van aanpak hebben overlegd. „Voor zover ik weet, heeft Ebudak dat nog niet gedaan. Maar dat kan snel veranderen in deze hectiek.” Bij surseance van betaling krijgt het ziekenhuis een bewindvoerder, maar blijft het voorlopig open. Bij een faillissementsaanvraag is de curator verplicht de instelling te verkopen aan de hoogst biedende partij.

Interim-directeur Hoefsmit zei er donderdagmorgen rekening mee te houden dat de gegadigden wier overnamebod het ziekenhuis eerder van de hand wees, zich opnieuw zullen melden, dan als kopende partij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer