Miljoenen voor aanpak A1 Apeldoorn
Voor de aanpak van de knelpunten op de snelweg A1 bij Deventer, Apeldoorn en Beekbergen komt ruim 44 miljoen euro beschikbaar.
Dat meldde de provincie Overijssel woensdag na overleg met onder anderen verkeersminister Eurlings.De rijksoverheid stelt 39,2 miljoen beschikbaar, de regionale overheden 5 miljoen euro. Het geld is bedoeld voor oplossingen op de korte termijn. Het is de bedoeling dat tussen Deventer en Twente twee keer drie rijstroken komen, en tussen Deventer en Apeldoorn uiteindelijk twee keer vier.
Ondernemers in de regio pleiten al langer voor de gedeeltelijke verbreding van de snelweg. „Dit is een prachtig signaal, maar we wachten in spanning af of minister Eurlings nu ook doorpakt en geld beschikbaar stelt voor een structurele aanpak van de problemen”, aldus een woordvoerder van werkgeversorganisatie VNO-NCW Midden.
Het vrachtverkeer op de A1 tussen Apeldoorn en Deventer zal de komende jaren zo fors groeien, dat in 2020 een rijstrook permanent vol staat met vrachtwagens, zo bleek uit een studie van de Regio Stedendriehoek uit 2007. Volgens de werkgeversorganisatie is nog 200 tot 400 miljoen euro nodig voor structurele maatregelen.
Behalve voor de A1 bij Apeldoorn komt er ook geld beschikbaar voor de N50 tussen Kampen en Kampen-Zuid. Dat weggedeelte krijgt de status van autoweg met twee keer twee rijstroken.
Ook begint nog dit jaar een studie hoe de N35 tussen Zwolle en Wijthmen het best verbreed kan worden.