Nieuwe politieke crisis in Koeweit
De regering van Koeweit heeft dinsdag haar ontslag aangeboden in een conflict met leden van de volksvertegenwoordiging. Premier Sheikh Nasser Mohammed al-Ahmad al-Sabah liep samen met zijn ministers weg uit het parlement toen parlementsleden de premier wilden ondervragen.
De emir van de rijke oliestaat, de vijftiende in de 250 jaar geschiedenis van deze dynastie, zal mogelijk het parlement ontbinden en binnen zestig dagen nieuwe verkiezingen laten houden. Het zou de derde keer in drie jaar tijd zijn dat het parlement wordt ontbonden.Emir Sheikh Sabah al-Ahmad al-Sabah liet nog niet weten welke stappen hij neemt. Als machtig staatshoofd kan hij ook een nieuwe regering benoemen. Hij kan blijkens de manoeuvres van de emirs uit de familie al-Sabah ook het parlement naar huis sturen en de grondwet buiten spel zetten, zoals in 1976 en in 1986 gebeurde.
Een aantal parlementariërs heeft de scheidende premier, een belangrijk lid van de regerende familie al-Sabah, verweten dat hij niet tegen zijn taak was opgewassen. Corruptie en verkwisting zou ook zijn toegenomen onder Sheikh Nasser. Premier Sheikh Nasser werd fel belaagd door een groepje islamisten in het parlement. Zij waren onder meer boos op de premier omdat een vooraanstaand shiitische geestelijke uit Iran in het land te gast was geweest terwijl die officieel de toegang tot het land was ontzegd.
Koeweit kreeg twee jaar na de onafhankelijkheid een gekozen volksvertegenwoordiging in 1963, maar politieke partijen zijn niet toegestaan. Dat laatste zorgt volgens waarnemers voor onoverzichtelijke allianties. Tal van volksvertegenwoordigers voeren bovendien vanaf hun parlementszetel een persoonsgerichte politiek om persoonlijke conflicten te beslechten.