Buitenland

Nkunda wil opgaan in Congolese leger

De Congolese rebellenleider Laurent Nkunda wil zijn troepen in het reguliere leger laten integreren. Dat heeft een VN-gezant maandag gezegd.

Buitenlandredactie
25 November 2008 09:00Gewijzigd op 14 November 2020 06:47

De wens van Nkunda is onderdeel van een voorgenomen vredesakkoord met de Congolese regering. De VN-gezant, oud-president van Nigeria Olusegun Obasanjo, die bemiddelt in het conflict in Congo, zei dat Nkunda met de regering wil spreken over politieke en economische kwesties en over de veiligheidssituatie in het land. Volgens Obasanja staat de Congolese president Joseph Kabila daar „niet onwelwillend” tegenover.Nkunda, zei Obasanja, wil garanties voor de veiligheid van minderheden in Congo. De rebellenleider zegt vooral op te komen voor Tutsi’s, die volgens hem bedreigd worden door Hutu’s die na de genocide van 1994 van Rwanda naar Congo zijn gevlucht. Maar volgens critici is Nkunda vooral uit op macht en geld.

Obasanjo zei dat hij Nkunda ook had gevraagd wat de rebellenleider persoonlijk wilde. „Hij zei dat als er aan zijn verzoeken tegemoet wordt gekomen, hij gewoon beroepssoldaat wil blijven”, aldus de bemiddelaar. „Ik zie niet in wat er mis mee is dat hij onderdeel wil zijn van het leger van zijn eigen land.”

Congolese soldaten hebben in de nacht van zondag op maandag een rooftocht gehouden in een vluchtelingenkamp in Oost-Congo. Schietend en plunderend trokken zij van huis tot huis en van tent tot tent in Kibati, de vluchtelingen berovend van hun weinige bezittingen, veelal giften van hulporganisaties.

In Kibati, een dorp ten noorden van de oostelijke hoofdstad Goma, huist een deel van de 250.000 Congolezen die op de vlucht zijn geslagen voor de strijd die in augustus weer losbarstte tussen het leger en een rebellenleger onder leiding van Laurent Nkunda. Op dit moment heerst er een gespannen stilte in de strijd.

Patrice Sebahunde zei dat hij wakker werd gemaakt door vier soldaten die hun geweren op hem gericht hielden. Hij kreeg bevel zijn geld en alles wat hij bezat af te geven.

Een andere vluchteling, Bernard Udafuye, vertelde ook door soldaten van eten en een emmer te zijn beroofd, maar het hen niet kwalijk te nemen. „Het was gewoon een vergissing dat ze ons beroofden”, zei hij. „Ze hebben honger.”

De soldaten schoten volgens de ooggetuigen in de lucht, maar een verdwaalde kogel doodde een 45-jarige vrouw.

Donderdagavond werd een 20-jarige vrouw in haar tent dodelijk getroffen door een kogel die ook was afgevuurd door soldaten die in de lucht schoten. Medewerkers van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties die dat toen meldden, zeiden niets te hebben gemerkt van schoten op zondag. Maar het verhaal van Sebahunde werd door tien andere vluchtelingen afzonderlijk bevestigd.

Zondagmiddag hielden soldaten die een geïmproviseerde controlepost bemanden bij het kamp in Kibati een konvooi van de Verenigde Naties aan. Ze haalden 23 Congolese mannen, volgens hen rebellen, van de vrachtwagens van de VN. VN-medewerkers zeiden dat tien van de mannen inderdaad rebellen waren die zich hadden overgegeven en dat de anderen politieagenten en burgers waren. Gedurende het incident werd het konvooi met stenen bekogeld door vluchtelingen die de VN verwijten hen onvoldoende te beschermen. Daarbij raakte een van de VN-militairen gewond.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer