Ziekenhuizen aan de slag met plan orgaandonatie
Intensivisten en neurologen van ziekenhuizen in de regio Groningen krijgen binnenkort voorlichting om nabestaanden van iemand die geschikt is als donor nog beter te kunnen overtuigen van het belang van orgaandonatie.
Dat maakte transplantatiechirurg prof. dr. R. J. Ploeg van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) woensdag bekend. „Veel artsen maken hooguit een of twee keer per jaar mee dat ze de mogelijkheid van orgaandonatie moeten bespreken met de familie. Ervaringen in de VS en Spanje laten zien dat een betere training ertoe bijdraagt dat de boodschap eerder landt”, aldus Ploeg.De arts denkt dat het grote publiek zich nog onvoldoende realiseert dat voor patiënten die op de wachtlijst staan orgaandonatie vaak het enige redmiddel is. „We moeten duidelijk maken dat het transplanteren van organen eigenlijk onderdeel moet worden van de normale zorg.” De arts dringt verder aan op een landelijk protocol voor het uitnemen van organen. „Een protocol zorgt ervoor dat bij deze handeling geen organen verloren gaan.”
De maatregelen komen overeen met de aanbevelingen uit het Masterplan Orgaandonatie dat minister Klink op 11 juni kreeg aangeboden. Ziekenhuizen in de regio’s Groningen en Leiden gaan als eerste met de aanbevelingen aan de slag.
De regio’s krijgen steun van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS), aldus woordvoerster A. Janssens woensdag. „In de koploperregio’s moeten een of twee orgaandonatieartsen samen met de huidige regionale teamleider en de regionale supervisor een team vormen dat in hun omgeving de kar trekt. Daarnaast gaat elk ziekenhuis een of twee intensivisten aanwijzen voordat donatie straks een apart aandachtsgebied zal zijn.”
De koploperregio’s Leiden en Groningen moeten komend voorjaar een plan van aanpak voorleggen aan een landelijke begeleidingscommissie. Daarna is het ministerie van VWS aan zet. Janssens hoopt dat de financiering van de plannen voor de zomer van 2009 is geregeld. Eind 2010 moeten de aanbevelingen uit het Masterplan in alle zeven ziekenhuisregio’s worden uitgevoerd.
De belangrijkste aanbeveling uit het Masterplan Orgaandonatie, de invoering van het Actief Donorregistratiesysteem (ADR), kreeg vorige week slechts de steun van 35 van de 150 Tweede Kamerleden. Kern van dit systeem is dat elke burger wordt beschouwd als donor, uitgezonderd degenen die geen toestemming geven om in het donorregister te worden opgenomen.
Veel patiëntenverenigingen zijn voorstander van het ADR omdat ze denken dat het aantal donoren hierdoor toeneemt. „Nu hiervoor geen politiek draagvlak is, gaan we met de resterende aanbevelingen aan de slag”, aldus Ploeg woensdag. „Het is een ”second best option”, maar desondanks een nieuwe kans.”