Bush: Uitbreiding NAVO ook goed voor Rusland
De Amerikaanse president Bush is vrijdag vanaf de NAVO-top in Praag samen met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Ivanov naar de Russische stad Sint-Petersburg afgereisd. Hij wilde de Russische president Poetin ervan overtuigen dat de uitbreiding van de NAVO ook in het belang van Rusland is.
Vrijdagavond vloog Bush door naar Litouwen en zou zaterdag een bezoek aan Roemenië brengen. Hij wil nog vanavond (plaatselijke tijd) thuis zijn in Washington.
De verwachting was vrijdag dat Bush bij Poetin ook zou pleiten voor een vreedzame oplossing in de kwestie-Tsjetsjenië, waar het Russische leger nog steeds probeert de rebellie militair te onderdrukken.
De Russen waren na het einde van de Koude Oorlog en de ontbinding van het Warschau-Pact tegen de uitbreiding van de NAVO in oostelijke richting. De toenmalige president Jeltsin heeft zich tijdens de periode-Clinton hiertegen heel sterk verzet. Onder Bush en Poetin zijn de verhoudingen tussen de beide landen warmer. Verder concentreert Poetin zich meer op de binnenlandse politiek dan de buitenlandse. Bovendien heeft Rusland een officiële band met de NAVO gekregen door de instelling van de NAVO-Russische Raad.
De NAVO-Russische Raad vergaderde vrijdag ook in Praag, maar alleen op het niveau van de ministers van Buitenlandse Zaken. President Poetin had namelijk besloten niet naar Praag te komen, omdat dit zou worden uitgelegd als zijn goedkeuring over de uitbreiding van de NAVO met zeven voormalige Oostbloklanden, waartoe donderdag werd besloten.
De Russische minister Ivanov van Buitenlandse Zaken zei vrijdag dat Moskou nauwere banden met de NAVO wilde opbouwen. De uitbreiding zou hiervoor geen obstakel vormen.
NAVO-secretaris-generaal Robertson zei vrijdag na afloop van de top dat hij van Rusland „niets dan een lauwe reactie” had verwacht op de uitbreiding van het bondgenootschap waartoe donderdag werd besloten. „Ik hoop alleen dat ze inzien dat samenwerking met ons meer in hun belang is dan over ons te klagen”, aldus de NAVO-topman.
Ook de NAVO-Oekraïense Raad werd vrijdag gehouden op het niveau van de ministers van Buitenlandse Zaken, omdat president Koetsjma van Oekraïne door de NAVO als een onwelkome gast wordt beschouwd. Hij is twee jaar geleden betrokken geweest bij levering van onderdelen van radarsystemen aan Irak, met behulp waarvan Amerikaanse en Britse patrouillevliegtuigen kunnen worden beschoten.
President Koetsjma liet zich echter niet weerhouden en verscheen donderdagavond ongenodigd toch op een NAVO-banket. Ook woonde hij vrijdag de bijeenkomst bij van de Euro-Atlantische Partnerschapsraad. Geen enkele regeringsleider van een NAVO-land wilde hem echter de hand schudden.
De Nederlandse minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken uitte vrijdag het verwijt dat het bondgenootschap Oekraïne hiermee isoleert. „Maar we mogen wel kritisch zijn. Als je betrekkingen hebt, moet je ook alle onderwerpen kunnen noemen.”