Overheden moeten geld stallen in Europa
Overheden mogen uitsluitend sparen bij banken in de Europese Unie. Hun mogelijkheden om geleend geld op een spaarrekening te zetten, worden verder ingeperkt.
Geld dat overheden lenen maar niet direct nodig hebben, moeten ze onderbrengen bij de financiële instelling waar ze het bedrag hebben geleend. Het kabinet heeft dat vrijdag besloten. Nog dit jaar wil het kabinet deze beslissing uitwerken in concrete voorstellen.De aanscherping van de regelgeving moet voorkomen dat overheden, zoals gemeenten, provincies en waterschappen, geld verliezen als banken in de financiële problemen komen.
Staatssecretaris Bijleveld (Binnenlandse Zaken) had aangekondigd dat ze opnieuw zou kijken naar de regels voor bankieren, nadat tientallen miljoenen euro’s in gevaar waren gekomen die gemeenten en provincies bij banken in het buitenland hebben gestald. Belangrijke oorzaak is het omvallen van drie banken in IJsland. Gemeenten en provincies hadden daar geld ondergebracht dat ze niet direct nodig hadden.
Een werkgroep heeft geconstateerd dat de Wet financiering decentrale overheden niet aangepast hoeft te worden. De financiële risico’s die overheden mogen lopen, kunnen worden ingeperkt door enkele regels te veranderen.
Daarbij wordt ook gekeken naar een verplichting om te bankieren bij de Bank Nederlandse Gemeenten, de Waterschapsbank of de schatkist. Minister Bos van Financiën onderzoekt op dit moment in hoeverre hij dit zogenoemde schatkistbankieren zal verplichten.