Buitenland

Hannah (13) kiest ervoor thuis te sterven

De 13-jarige terminaal zieke Hannah Jones zegt niet bang te zijn om te overlijden. Zij is wel bang om de rest van haar leven te moeten doorbrengen in een ziekenhuisbed. De Britse tiener weigerde daarom een mogelijk levensreddende harttransplantatie te ondergaan. Gisteren won ze een juridisch proces dat tegen haar ouders en haar was aangespannen.

Jennifer Quinn (AP)
13 November 2008 10:59Gewijzigd op 14 November 2020 06:43

Het besluit van de Britse medische autoriteiten om Hannahs weigering te accepteren, was de aanleiding voor een debat over de vraag of kinderen het recht hebben potentieel levensreddende medische handelingen te weigeren.Bij Hannah werd op 4-jarige leeftijd leukemie geconstateerd. Artsen ontdekten later dat Hannah ook een hartkwaal heeft. In de acht jaar die sindsdien zijn verstreken, kreeg ze chemotherapie en werd ze minstens tien keer geopereerd.

Het verhaal van Hannah kwam in het nieuws doordat haar ouders klaagden over medische hulpverleners die hadden gedreigd Hannah met dwang in het ziekenhuis te laten opnemen. „Ze belden ons op een vrijdagavond op en zeiden dat ze haar zouden komen halen als wij Hannah niet zouden brengen”, zegt moeder Kirsty Jones.

Hannah ging niet naar het ziekenhuis. Daarop kwam er een maatschappelijk werkster aan de deur die met Hannah over haar weigering sprak. De maatschappelijk werkster steunde Hannah in haar besluit.

„Ik heb te vaak in het ziekenhuis gelegen”, zegt Hannah. De tiener wil het risico van een operatie niet meer nemen, vooral ook omdat ze er daarna niet per definitie beter aan toe zal zijn.

In Groot-Brittannië worden kinderen onder de 16 jaar wettig onbevoegd geacht om besluiten te nemen over het wel of niet aanvaarden van medische zorg. Het kind wordt echter wel geraadpleegd en zijn oordeel telt mee als het er blijkt van geeft de situatie waarin het verkeert te bevatten. Als geen overeenstemming kan worden bereikt, weegt het oordeel van de ouder of voogd -of in extreme gevallen de rechter- zwaarder.

In de Verenigde Staten wordt ieder geval afzonderlijk bekeken, zegt Jerrold Eichner, voorzitter van de commissie ziekenhuiszorg van de Amerikaanse Academie van Kinderartsen. Bij onenigheid kan een ethische commissie uitsluitsel bieden. In extreme gevallen kan een beroep worden gedaan op een rechter, maar dat komt zelden voor.

In Zwitserland wordt in dit soort gevallen geen minimumleeftijd gehanteerd. Iedereen die competent wordt geacht, kan zelf beslissen wel of niet een medische behandeling te ondergaan. Als ouders het oneens zijn met het besluit van een kind heeft een minderjarige de mogelijkheid de zaak voor een voogdijraad van de staat te brengen. Volgens een Zwitserse medisch deskundige is het onvoorstelbaar dat een arts een kind zou dwingen een harttransplantatie te ondergaan tegen de wens van het kind en de ouders in.

In Oostenrijk mogen kinderen onder de 14 jaar geen medische zorg weigeren. Tieners van 14 tot 18 jaar mogen dit echter wel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer