Buitenland

Hugo de Groot vooraanstaand grondlegger volkenrecht

De Nederlander Hugo de Groot (1583-1645) is wereldwijd een vooraanstaand grondlegger van het volkenrecht. Van al zijn werken heeft het boek ”De jure belli ac pacis” (”Het recht van oorlog en vrede”, 1625) de meeste invloed gekregen. In dit boek acht hij een oorlog gerechtvaardigd als er geen andere middelen zijn om het geschil te beslechten.

22 November 2002 11:53Gewijzigd op 13 November 2020 23:57

De grote ontwikkeling van het internationaal recht ligt echter stil tot in de twintigste eeuw. Pas in 1945 wordt in het Handvest van de Verenigde Naties geweld tussen staten verboden. Zoals op nationaal niveau het monopolie op geweld bij de staat ligt, krijgt de Veiligheidsraad van de VN dit monopolie op internationaal niveau.

In situaties van dreigende conflicten probeert de Veiligheidsraad eerst met vreedzame middelen tot een oplossing te komen. Als dat niet helpt, kan de VN drukmiddelen, zoals een boycot, inzetten. In het uiterste geval besluit de Veiligheidsraad geweld te gebruiken.

Het verbod op het gebruik van geweld zonder toestemming van de Veiligheidsraad kent één uitzondering. Artikel 51 van het Handvest geeft lidstaten het recht op zelfverdediging.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer